BOEING’e büyük soruşturma

Dünyanın en büyük iki uçak üreticisinden biri olan Boeing'in başı 737 Max modelleri ile dertte. ABD federal savcıları, 737 Max'lerin karıştığı kazaların artması ve "motorda üretim hatası var" iddiaları hakkında soruşturma açtı. Boeing bütün belge ve yazışmaları savcılara teslim edecek.

SHABER3.COM

"737 Max" modeli uçakların karıştığı kazaların artması üzerine ABD Adalet Bakanlığı'na bağlı federal savcıların Boeing firmasına soruşturma açtığı kaydedildi. 

Bir bakanlık yetkilisi, savcıların, kazalarda üretim veya denetim eksikliğinin rolü olup olmadığının araştırılması için Boeing'in 737 Max tipi yolcu uçaklarının geliştirilme ve onay aşamasında, düzenleyici kurum ABD Sivil Havacılık Dairesi (FAA) ile yaptığı e-posta, mesaj ve diğer iletişim içerikleri dahil tüm yazışmaları teslim etmesini istediğini belirtti.

İKİ KAZA ARASINDA BENZERLİK VAR

Fransız sivil havacılık müfettişleri de hükümete sundukları raporda Etiyopya ve Endonezya'daki B737 Max tipi uçakların yaptığı kazalar arasında "açık benzerlikler bulunduğuna" dikkati çekti.

Boeing Üst Yöneticisi Dennis Muilenburg ise havayolu şirketlerine, yolculara ve sivil havacılık ilgililerine hitaben açık bir mektup kaleme aldı.

Muilenburg, Etiyopya'da ve ekim ayında Endonezya'da B737 Max tipi yolcu uçaklarının yaptığı kazalarda rolü olduğundan şüphelenilen sensör ve yazılım hatalarını gidermek üzere yazılım güncellemesi yapacaklarını ve pilotlar için özel eğitim programı hazırlayacaklarını kaydetti.

ETİYOPYA KAZASINDA 157 KİŞİ ÖLDÜ 

Etiyopya Hava Yollarına ait "B737 Max 8" tipi yolcu uçağı, 10 Mart'ta Addis Ababa'dan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti.

Endonezya'da Lion Hava Yolları'na ait "JT 610" sefer sayılı 737-8 Max tipi uçak, 29 Ekim 2018'de Cakarta'dan Sumatra Adası'ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra denize çakılmıştı. 

189 kişinin yaşamını yitirdiği kaza Boeing 737-8 Max tipi uçakların ilk kazası olarak tarihe geçmişti.

KAZALARDA SENSÖR VE KONTROL YAZILIMI HATASI ŞÜPHESİ 

Boeing, Avrupalı rakibi Airbus'ın orta mesafede daha verimli yakıt kullanan A320 Neo model güncellemesine karşı geliştirdiği 737 Max modellerinde, uçak motorunu daha etkin hale getirmek için daha büyük bir motor tercih etmişti. 

Yeni motorun idaresi için uçağın gövdesinde değişiklikler yapılmış, bu yüzden uçağın kalkış ve iniş konumlarını kontrol eden sensörler ve uçuş kontrol yazılımı yenilenmişti. 

Söz konusu yazılımın "kontrol kanunu" ismi verilen otomatik pilot aktifken pilotların müdahalesini devre dışı bırakan bir sistem içerdiği biliniyor. 

ŞİRKETLER 737 MAX MODELLERİNİ SEFERDEN ÇEKTİ

Türk Hava Yolları da filosundaki B737 Max 8 tipi uçakları seferlerinden çektiğini açıklarken, Arjantin, Brezilya, Hindistan, Meksika, Kanada, Norveç, İzlanda'da da bazı hava yolu firmaları benzer bir kararla söz konusu tipteki uçakları seferlerinden çektiklerini duyurmuştu.

Son olarak ABD Sivil Havacılık Dairesi (FAA) ülkedeki tüm Boeing 737 Max 8 ve Max 9 tipi uçakların ikinci bir talimata kadar uçuşlarının durdurulduğunu açıklamıştı.

<< Önceki Haber BOEING’e büyük soruşturma Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER