BM'den Julian Assange kararı

Birleşmiş Milletler'in insan haklarıyla ilgili çalışma grubu, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın İngiltere ve İsveç tarafından keyfi olarak alıkonulduğuna karar verdi.

BM'den Julian Assange kararı

BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, 2010'dan bu yana hakkında yakalama kararı olan fakat Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınan Julian Assange'ın serbest kalması ve kendisine tazminat ödenmesi gerektiğini açıkladı. İsveçli savcılar, 2010'da bu ülkeye yaptığı gezi sırasında cinsel taciz ve tecavüz suçlarını işlediği iddiasıyla Assange'ı sorgulamak istiyordu.

İngiltere ve İsveç, BM çalışma grubunun verdiği kararın bağlayıcı olmadığını savunuyor. Fakat dosyayı 2 yıl boyunca inceleyen grupla birlikte çalışan sekreteryanın başkanı Christophe Peschoux, 'yarı-yargısal' statüye sahip olan grubun kararlarının bağlayıcı olduğunu söyledi. Peschoux, "Uluslararası insan hakları normları temelinde çalıştığı için grubun verdiği kararlar, BM İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kabul eden devletler açısından bağlayıcıdır." dedi.

İngiltere: Assange kararına itiraz edeceğiz

İngiltere hükümeti, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın serbest kalması yönündeki BM çalışma grubu kararına itiraz edeceklerini açıkladı. Hükümet adına açıklama yapan bir sözcü, "Bu karar bir şeyi değiştirmiyor. Julian Assange'ın keyfi gözaltı kararının mağduru olduğu yönündeki iddiaları reddediyoruz. İngiltere, karara resmi olarak itiraz edeceğini BM'ye bildirmişti." dedi.

Sözcü, Julian Assange'ın kanuni bir tutuklamadan kaçmak için Ekvador Büyükelçiliği'nden kendi isteğiyle kaldığını savundu ve zanlının tecavüz suçlamasıyla İsveç'e iade edilmesinin Londra'nın yasal sorumluluğu olduğunu belirtti.

İsveç, BM çalışma grubunun eleştirilerini reddetti

WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın serbest kalması yönündeki BM çalışma grubu kararı, İsveç hükümeti ve yargı makamları tarafından geri çevrildi. İsveç hükümeti, 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınan Julian Assange'ın burada gönüllü olarak kaldığını savundu. Hükümetten yapılan açıklamada, "İsveç makamlarının, Bay Assange'ın orada kalması üzerinde hiçbir kontrolü yoktur. Assange ne zaman dilerse elçilikten ayrılabilir." denildi.

Açıklamada ayrıca Assange'ın ABD'ye casusluk suçlamasıyla iade edileceği endişesinin aksine, zanlının İsveç'e iadesiyle ilgili bir taleplerinin olmadığı ve onu başka bir ülkeye de temsil etmeyecekleri ifade edildi.

İsveç Başsavcılığı ise BM çalışma grubu kararının, sürdürdükleri soruşturma üzerinde hiçbir resmi etkisi olmadığını açıkladı.

İngiltere'de adli kontrol şartlarını ihlal eden Assange elçilikten çıktığı anda polis tarafından yakalanacak.

‘Karar bağlayıcı'

2012'den bu yana Ekvador elçiliğinden dışarı çıkamayan Julian Assange, ABD'nin diplomatik yazışmalarını sızdıran WikiLeaks sitesinin kurucusuydu. Assange, İsveç'e iadesi halinde oradan ABD'ye gönderileceği ve idamla yargılanacağından endişe ediyordu. Yıllardır elçilik binasında kalan Assange, dışarıya adım atması halinde İngiliz polisi tarafından yakalanacaktı. Birleşmiş Milletler'e başvuran Assange, hakkındaki gözaltı kararının keyfi olduğunu kabul ettirmeyi başardı.
<< Önceki Haber BM'den Julian Assange kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER