Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) 400 kamera ile gözlenecek


Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) kampus alanı, ilçelerdeki yüksekokullar ve dersliklerin güvenliğini sağlamak üzere 400 farklı yere kamera yerleştirdi.

Yaklaşık 5 yılda tamamlanan altyapı ve kamera sistemi hizmete girdi. 2,7 milyon TL'ye mal olan sistem Türkiye'de çok nadir üniversitelerde bulunuyor. Gece görüşü, HD kalitesinde görüntü veren kameralarla artık güvenli bir üniversite olduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Mahmut Doğru emeği geçenleri kutladı.

Sistemle ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Bilgi İşlem Daire Başkanı Yrd. Doç. Dr. Musa Çıbuk, bugün ODTÜ, Gazi Üniversitesi gibi özellikli üniversitelerde bulunan sistemin, öğrenciler ve öğretim üyeleri için güvenlik alanında en iyi hizmeti sunduklarını söyledi. Çıbuk, açıklamalarında şunları söyledi: "Üniversitemizde şu anda 400 civarında kameramız var. Bunların 200'den fazlası IP kamera, bunların hepsi de HD olarak görüntü sunuyor. İlçelerimizde de IP tabanlı olarak düzenlediğimiz kamera sistemleri ile oradaki görüntüleri de bu merkezimize aktarabiliyoruz. Kameralarımızın birçoğu gece görüşü özelliğine sahip. Sistemimiz çok yetenekli. İstediğimiz türde alarmlar oluşturabiliyor. Herhangi kayıp, çalıntı, toplulukların bir araya gelmesi ve herhangi bir olay durumunda sistem otomatik olarak alarm üretebiliyor. Bu kadar çok kamerayı aynı anda takip etmek zor ama sistem bu konuda da bize yardımcı oluyor. Gece ve gündüz çok kaliteli görüntü alabilen 30x, 40x'e kadar zoom yapabilen kameralarımız mevcuttur. Amacımız bütün kampus alanında hem görüntüsel anlamda güvenliği sağlamak hem de kampusumuza bu anlamda hakim olabilmektir. Sistemimizde 8 adet sunucumuz var. Toplam 480 terebaytlık ham kapasiteye sahibiz. Görüntülerimizi 30 günden fazla kayıt yaparak saklayabiliyoruz. Değişik ayarlamalar yaparak bu süreyi 6 aya kadar da çıkarabiliyoruz.

İlk etapta kamera sayımız 400 civarında, proje tamamlandığında 500 kamerayı bulacaktır. Yani bir noktada 2-3 kamera ile takiplerimiz söz konusu oluyor. Herhangi bir noktada kameramızın arızalanması durumunda o noktada kör olmayacak, diğer kameralarla görüntü alabileceğiz. Özellikle hem personellerimiz hem de öğrencilerimiz güvenlik anlamında yaşanabilir bir hale getirdik. İlk projemiz 2,7 milyon TL'ye mal oldu. Bu proje bölgemizdeki ender çalışmalardan biri oldu. 136'sı ilçelerdeki meslek yüksek okullarında olmak üzere 400 kameranın aldığı görüntüler, merkezdeki kayıt odasında kayıt altına alınıyor. Buralara girişler parmak iziyle olacak. İzleme odalarımızda da görüntü alan kameralarımız var. Yani kendimizi de izliyoruz."
CİHAN
<< Önceki Haber Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) 400 kamera ile gözlenecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER