Birleşmiş Milletler'in Türkiye karar ne anlama geliyor ?

Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Komisyonu'nun eski başkanı, ihraç hâkim Dr. Talip Aydın Erkam Tufan ile 30 dakika programımda Birleşmiş Milletler kararını yorumladı.

SHABER3.COM

Birleşmiş Milletler’den (BM), Türkiye’deki on binlerce tutuklu ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) mağdurunu doğrudan ilgilendiren tarihi bir karar aldı. 

BM İnsan Hakları Komitesi’nin 2980-2017 sayılı “İsmet Özçelik ve Turgay Karaman / Türkiye kararı” (*) Erdoğan rejiminin insan hakları ihlallerini tek tek kayda geçirdi ve Hizmet Hareketi’ne yönelik tutuklamaların keyfi olduğuna hükmetti. 

HUKUKSUZLUKLAR TESLCİLLENDİ

Komite, Anayasa Mahkemesi’ni etkin bir iç hukuk yolu olarak görmezken ByLock ve Bank Asya’ya para yatırmış olmayı tutuklama için yeterli delil saymadı. 

Böylece Kanun Hükmünde Kararname (KHK) mağdurlarına yönelik tutuklamaların haksız olduğu uluslararası mahkemelerce de tescillenmiş oldu.

Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Komisyonu'nun eski başkanı, ihraç hâkim Dr. Talip Aydın, "Erkam Tufan ile 30 Dakika" programımda  Birleşmiş Milletler kararını yorumladı. 



BM kararında net bir şekilde “Bank Asya’ya para yatırmak, Bylock kullanmak suç değildir.” diyor. Bu gerekçelere dayanarak tutuklanan veya hüküm giyenlerin  on binlerce mağdurun hapishanelerden tahliye edilmesi gerekiyor. 

Kararı yorumlayan Dr. Talip Aydın, Anayasa Mahkemesi'nin Türkiye'de etkin bir iç hukuk yolu olamayacağının da tescillendiğine dikkati çekti. 

BM’NİN BU KARARI SONRASI TUTUKLULUĞA İTİRAZ EDİN

Aydın, BM’nin kararının şu an cezaevinde Hizmet Hareketi’ne yakınlığı sebebiyle Bylock ve Bank Asya dahil bir çok eylemin tutuklama sebebi olmayacağını tespit ettiğini belirterek çok önemli bir karar olduğunu söyledi. 

Aydın, benzer gerekçelerle tutuklanmış herkesin BM’nin bu kararıyla tutukluluğa itiraz etmeleri gerektiğini belirtti.

<< Önceki Haber Birleşmiş Milletler'in Türkiye karar ne anlama geliyor ? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER