Bir gecede 340 bin dekar bağ dondu

340 bin dönümlük alandaki bağları, çiçek halindeyken don vurdu.

Bir gecede 340 bin dekar bağ dondu

Türkiye'nin 'çekirdeksiz üzüm ambarı' olarak bilinen Manisa ovasında, geçen 23 Nisan gecesi hava sıcaklığının sıfırın altında 2 dereceye düşmesiyle, 340 bin dönümlük alandaki bağları, çiçek halindeyken don vurdu.

50 yıldır böyle don görmediklerini belirten çiftçiler, doğal afet kapsamında borçlarının 3 yıl ertelenmesini istedi. Dondan kurumuş asmaları temizleyen üreticilerden 56 yaşındaki Fatma Şakar, "Devletin bize el uzatması lazım" dedi.  

Manisa Gediz Ovası, 5 milyon dekarlık ekili dikili alanıyla Türkiye'nin en büyük tarım alanlarından biri oldu. Bu alanın 1 milyon dekarlık bölümünde 'Sultaniye' cinsi çekirdeksiz üzüm yetiştiriliyor. Diğer tarım ürünlerinin yanı sıra üzüm, Manisa'daki çiftçilerin önemli kazanç kapılarından birisi. Ancak, geçen 23 Nisan'da, son 50 yılda görülmediği bildirilen, ısının sıfırın altında 2 dereceye düşmesi üzerine don meydana geldi. Bir gecede, birkaç saat süren don olayı ardından üzüm üreticileri şoke oldu. Manisa'da, 1 milyon dekarlık alanda bulunan üzüm bağlarının yaklaşık 340 bin dekarlık bölümü zarar gördü. Bu arazilerin yüzde 80'lik bölümündeki üzümler ise, tamamen donup dalında kurudu.

Bu tür felaketler sonrasında zararlarını karşılayabilmek için tarım sigortası yaptıran çiftçilerin sayısı da genele bakıldığı zaman çok alt sıralarda kaldı. Manisa'da 5 milyon dekarlık tarım arazisinin, sadece yüzde 10'luk bölümü olan 500 bin dekarlık bölümünün sigortalı olduğu öğrenildi. Sigortayı yaptıran çiftçilerin de, zararlarını tam olarak karşılayamadıkları kaydedildi.
<< Önceki Haber Bir gecede 340 bin dekar bağ dondu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER