Bin yaşındaki zeytin ağacından çıkan yağ açık arttırmayla satılacak


İzmir'de Bütünşehir Kanunu'yla birlikte kapatılan köylerden belediyeye devredilen malların içerisinde yer alan ve uzun yıllardır kapalı olan Beyler Köyü Zeytinyağı Fabrikası, Seferihisar Belediyesi tarafından yenilenerek tekrar kullanıma açıldı. Fabrikanın açılışı, 10 Aralık Terra Madre (Toprak Ana) Günü'nde, köylüler ve öğrencilerin katılımıyla yapıldı. Programa Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Beyler Mahallesi Muhtarı Özgür Tekelioğlu ve TEMA Seferihisar Şubesi Başkanı Züle Efecan da katıldı. Etkinlikte, ilçe genelinde Seferihisar tarihine şahitlik etmiş yaklaşık bin yıllık ağaçlardan, katılımcılarla birlikte zeytin toplandı. İşlenmeye başlayan zeytinlerden çıkacak yağ, önümüzdeki günlerde belediye tarafından müzayedeyle satışa çıkarılacak. Müzayedenin tarihi, önümüzdeki günlerde belediye tarafından açıklanacak.

800 yaşında bir ağaçtan zeytin toplayan Başkan Soyer, "Bu ağaçlar zeytin vermeye başladığında henüz Kanuni Sığacık Kalesi'ni yapmamış, Fatih İstanbul'u fethetmemişti. Tarihî bir ağacın zeytinini topluyoruz. İlçemizde bu yaşlarda birçok ağaç tespit ettik. Bu ağaçların zeytinlerini ayrıca sıkacağız ve paketlediğimiz kutularda açık arttırmayla satacağız." dedi.

'İNSAN DOĞANIN BİR PARÇASI'

Toprak Ana Günü'yle ilgili de açıklama yapan Soyer, şunları kaydetti: "Bugün Toprak Ana Günü'nü kutluyoruz. Yine bugün aynı zamanda İnsan Hakları Günü. İnsan da doğanın bir parçası. Bu iki anlamlı gün buluşmuş, biraraya gelmiş. Bu buluşmayı kutlamak için bugün çocuklarımızla beraber toprağa dokunuyoruz, toprakta vakit geçiriyoruz ve zeytin topluyoruz. Çocuklar da doğayla buluşmanın, meyvelerini toplamanın keyfini yaşıyorlar. Daha çok çocuğumuzun, doğayla daha çok vakit geçirmesini istiyoruz."

'FABRİKANIN KOMİSYONUNU YÜZDE 15'TEN 8'E DÜŞÜRDÜK'

Zeytinyağı fabrikasını hayata geçirdikleri için de çok mutlu olduğunu dile getiren Başkan Soyer, "Âtıl durumda bulunan fabrikamızı yenileyerek hayata geçirdik. Yine burada üreticilerimize fayda sağlayacak bir adım atmaya çalıştık. Normalde zeytin üreticisi fabrikaya zeytinini teslim ettiğinde yüzde 15'ini işletme alır, geri kalan yağı üreticiye verir. Biz burada yaptığımız alımlarda, yüzde 8'ini alıp yüzde 92'sini üreticimize bırakıyoruz. Bu uygulama, diğer fabrikalara da örnek oldu. Onlar da bizim uyguladığımız modele yaklaştıkça bütün ilçedeki üreticinin gelirini arttıracak bir sonuç ortaya çıkarmış olacağız." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Bin yaşındaki zeytin ağacından çıkan yağ açık arttırmayla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER