Bilirkişi, deniz bisikleti faciasında belediyeyi sorumlu tuttu


Kumburgaz'da, deniz bisikletiyle denize açıldıktan sonra kaybolan 5 gençle ilgili davada bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Rapora göre, bisikleti kiraya veren işletme sahibi asli kusurlu, ölenler tali kusurlu bulundu. Bir yolcunun denizde 2 kişi gördüğü ihbarı üzerine seyir halindeki İDO'ya ait deniz otobüsü kaptanının, temel aramayı yapmayarak can ve mal koruma kanununa muhalefet ettiği kaydedildi. Raporda, işletmeye yönelik gerekli denetimleri yapmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Büyükçekmece Belediyesi ve ilgili kamu kurumlarının da idari yönden sorumlu oldukları anlatıldı.

Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya işletme sahibi sanık Sinan Önügören sağlık raporu göndererek katılmadı. Ölenlerin yakınları ve taraf avukatlarının geldiği duruşmada mahkeme başkanı, bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını belirtti. Taraf avukatları rapora karşı beyanlarını hazırlamak için süre istedi.

Mahkeme, ölen ve bir süre sonra cesedi bulunan Serdar Demir'in ölüm nedenine ilişkin ayrıntılı rapor için dosyanın tamamının Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine karar verdi. Sanığın duruşmalara gelmemesi yönündeki talebi reddeden mahkeme, duruşmayı erteledi.

SANIK ASLİ KUSURLU, ÖLENLER TALİ KUSURLU

Bilirkişi raporunda sanık Önügören asli kusurlu olarak gösterildi. Önügören'in kiralama işini kendisine yardımcı olan ve işle ilgili eğitimleri olmayan kişilere yaptırdığı ifade edilen raporda, kendisinin de bu konuda eğitim ve bilgisinin olmadığı kaydedildi.

Deniz bisikletinin 4 kişiden fazlasına kiralanmaması gerekirken bunu sağlamayan sanığın, bisiklete binen kişilerin can yeleklerini takmalarını da sağlamadığı ifade edildi. Seyir esnasında gözetim için deniz kenarında can kurtarma botu bulunmadığı aktarılan raporda, gözetleme kulesi ve sabit dürbünlü nöbetçinin de olmadığı kaydedildi. Kaybolan kişilerin uzaklaşmasını önlemesi gerekirken ilgili personel ve ekipman bulundurmadığı, uzaklaşmayı önlemediği anlatıldı. Olay yerinde belediyeye ait cankurtaran bulunmasının Önügören'in bu sorumluluğunu ortadan kaldırmadığı ifade edildi.

Sanığın, olay günü saat 16.00 sıralarında geri gelmeyen deniz bisikletini kiraya verdiği kişilerin kayıp olduğunu dikkate alarak yetkililere haber vermesi ve arama çalışmalarını başlatması gerekirken ertesi güne kadar haber vermediği belirtildi.

Rapora göre, olayda ölen Doğan Demir, Serdar Demir, Mikail Çelik, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi'nin tali kusurlu olduğu kaydedildi.

KAPTAN MEVZUATA AYKIRI DAVRANDI AMA KUSURLU DEĞİL

Raporda, kaybolan gençleri Marmara Denizi'nde yolcuların görüp haber verdiği İDO'ya bağlı deniz otobüsü kaptanının yeterli müdahaleyi yapmadığı da anlatıldı. Kaptan Yavuz Yılmaz'ın kendisine bilgi geldikten sonra manevra yaparak kazazedelerin görüldüğü yere yaklaştığına dair bir bilginin olmadığı belirtildi. O günkü hava şartlarında dönüş yapılarak kesin bilgi edinme imkanı varken yapılmadığı ifade edildi. Kaptan Yılmaz ise ifadesinde gözle ve dürbünle aramasında bir şey göremediğini, elverişsiz hava şartları nedeniyle de dönüş yapamadığını söylemişti. Yılmaz, durumu kıyı emniyetine bildirdiğini ifade etmişti.

Raporda, kaptanın sorumluluğu gereği gemi ve yolcuların emniyetini düşünerek arama kurtarma işlemi yapmamak gibi bir seçim yapabileceği de aktarıldı. Ancak, Yılmaz'ın temel aramayı yapmayarak ve ilgililere usulüne göre haber vermeyerek 'Denizde Can ve Mal Koruma Hakları Kanunu'nda yer alan 'elinden gelen her yardımı yapmakla yükümlüdür' hükmünü yerine getirmediği belirtildi.

Yolcunun gördüğünü belirttiği kişilerin kaybolan kişiler olup olmadığının kesin olmadığı da aktarılan raporda, bu nedenle kaptana bu davada taksirle adam öldürme suçundan ceza verilemeyeceği kanaati oluştuğu kaydedildi.

'YETERLİ DENETİM YAPMAYAN İBB İDARİ SORUMLU'

Bilirkişi raporunda, yasalara göre çalışmaması gereken iş yerinde gerekli denetimleri yapıp burayı kapatmadıkları gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Büyükçekmece Belediyesi ve ilgili kamu kurumlarının idari olarak sorumlu oldukları anlatıldı.

17 Ağustos 2014 tarihinde meydana gelen olayda Kumburgaz'da deniz bisikleti kiralayan Doğan Demir, kardeşi Serdar Demir, Mikail Çelik, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi denize açılmıştı. 4 kişilik olduğu belirtilen deniz bisikletine 5 kişi binen gençlerin bir süre sonra kayboldukları anlaşıldı. Arama kurtarma çalışmaları günlerce süren olay sonrasında sadece Serdar Demir'in cesedi 23 Ağustos 2014 günü Balıkesir'in Marmara ilçesinde bulunmuştu. Diğer 4 kişi ise hala bulunamadı.

Olay nedeniyle işletme sahibi Önügören'e 'taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.
CİHAN
<< Önceki Haber Bilirkişi, deniz bisikleti faciasında belediyeyi sorumlu tuttu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER