Beyaz Saray'da üç hedefli hamle

''Albayrak’ın aktardığına göre, Beyaz Saray’daki ilk görüşme ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile gerçekleşti.''

SHABER3.COM

Murat Yetkin / yetkinreport.com
Beyaz Saray’da sürpriz görüşme: Berat Albayrak, Erdoğan’ın mesajını Trump’a iletti

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dün, 15 Nisan’da ABD Başkanı Donald Trump ile özel bir görüşme yaptığını açıkladı.

Amerikan-Türk Konseyi (ATC) toplantılarını izlemek üzere Vaşington’da bulunan bir grup Türk gazeteciye konuşan Albayrak, Trump’a Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın özel bir mesajını ilettiğini söyledi.

Mesajın içeriği konusunda ayrıntıya girmeyen Albayrak, sorular üzerine Rus yapımı S-400 füzeleri ve ABD ile ticaret hacminin 20 milyar dolardan 75 milyar dolara çıkartılması konularının da ele alındığını ve Trump’tan “pozitif izlenim” aldığını da vurguladı.

Albayrak’ın aktardığına göre, Beyaz Saray’daki ilk görüşme ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile gerçekleşti. Bu görüşmede Başkan Trump, iki ülkenin Hazine ve Ticaret bakanlarının (Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katılımıyla) Ortadoğu Özel Temsilcisi ve damadı Jared Kushner’in de katılımıyla yeniden toplanmalarını istedi. Bu toplantıda, ticaret hacminin kademeli olarak artırılması çalışmaya başlanması amacıyla bugün, 16 Nisan’da yeniden toplanılması ve alt sektörler düzeyinde konuşmaya başlanması kararlaştırıldı.

Trump 27 Şubat’ta Kushner aracılığıyla Erdoğan’a özel bir mesaj göndermişti. Bakan Albayrak, dünkü görüşmelerin Şubat ayında Erdoğan ve Trump arasındaki telefon görüşmesinin devamı niteliğinde olduğunu söyledi.
 
Albayrak, Türk-Amerikan ilişkilerinin bu zor döneminde gerçekleşen görüşmeyi Türkiye’ye verilen öneme bağladı. Albayrak, “Küresel ilişkilerin sınandığı bir dönemde Türk-Amerikan ilişkileri dama atılacak ilişkiler değildir” diye konuştu.

Albayrak’ın ABD’deki mali temaslardaki sunumlarının dış yatırımcı ve fon yöneticilerini tatmin etmediği haberleri ardından gerçekleşen Trump görüşmesi, sadece ekonomi alanında değil, siyasi alanda da yankıya yol açacak türden. Gelişmenin özellikle Rus yapımı S-400 füzelerinin alımı konusunda gelişmelere yol açması muhtemel.

Dün sabah saatlerinde ATC toplantılarının açılışında konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin ABD’nin hasmı olmadığını, aradaki sorunların çözülebileceğini, ancak ültimatom ve tehditlerin sonuç vermeyeceğini söylemişti. S-400 konusunu, Türkiye’nin ortak üretici olduğu F-35 uçaklarının teslimi konusuna bağlamanın yanlış olduğunu söyleyen Akar, Patriot sistemlerinin alımı konusundaki Amerikan teklifinin de incelenmekte olduğunu vurgulamıştı.

Açılışta konuşan Türk-ABD İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ise siyasi krizlerin ticari ilişkilerin gelişmesini engellememesini istemişti.

Erdoğan, Albayrak aracılığıyla yaptığı bu hamlenin üç hedefi var: ABD ile gerilimi azaltmak, ekonomi üzerindeki dış yatırım sorununu hafifletmek ve 31 Mart seçimleri ardından iç siyasette elini rahatlatmak.

Bu hamlenin Erdoğan’ın 31 Mart seçimleri ardından ilk yurtdışı seyahatinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde S-400 ve ticaret hacminin artırılmasını konuşmasının hemen ardından gelmesi da ayrıca dikkat çekici.
<< Önceki Haber Beyaz Saray'da üç hedefli hamle Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER