Beyaz Saray'da şok istifa

Trump’ın Ulusal Güvenlik BaşDanışmanı Mike Flynn Pazartesi akşamı istifasını verdi. Flynn daha bir ayı dolmadan istifa etmiş oldu.

SHABER3.COM

Beyaz Saray'da şok istifa

Tarihte, Ulusal Güvenlik Başdanışmanlığı pozisyonunun kurulduğu yarım asıra yakın zaman içinde bir ayını doldurmadan istifa eden ilk isim oldu.

Flynn Türkiye’nin gündemine seçim günü Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi gerektiği yolundaki yazdığı yazıyla girmişti.

Bu yazıdan sonra Flynn’in AKP’ye yakın Hollanda merkezli bir şirket tarafından lobici olarak tutulduğu ama bu bağını the Hill gazetesinde yazdığı yazıda belirtmediği ortaya çıkmıştı.



Flynn’in Trump ile birlikte istihbarat brifinglerine katılmasına rağmen yabancı bir ülke olan Türkiye ile bu lobi bağını yazmaması, haftalarca ABD kanalları ve gazetelerinde Flynn’i ağır şekilde eleştirme nedenlerinden biri olarak kullanılmıştı.

Flynn’in İslamofobik twitleri, oğlunun da aynı şekilde İslamofobik ve komplo teorici twit ve söylemleri hep gündemde kalmıştı.

Flynn ayrıca 15 Temmuz gecesi darbe sırasında yaptığı bir konuşmada darbecileri desteklediği ve darbe olurken bu darbe girişimini kendisini dinleyenlere alkışlattırdığı ortaya çıkmıştı.

Flynn’in istifasının Rusya ile yaptığı yaptığı görüşmeler ve bu görüşmeler hakkında ‘yalan’ söylemesi gösteriliyor. İstifa resmi hale gelmeden önce bütün Pazartesi haber kanalları Flynn’in istifa edip etmeyeceği üzerine yapılan tartışmalar bütün akşam ABD kanallarında tartışıldı.

Pazartesi günü Beyaz Saray üst düzey yetkilisi Kellyanne Conway, henüz sivil bir vatandaşken ABD’nin Rusya ile ilişkilerine karıştığının ifşa olmasının ardından Flynn’in geleceği hakkında çıkan spekülasyonlar üzerine Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in “Başkan Trump’ın tam güvenine sahip” olduğunu söylemişti.

Diğer taraftan Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer ise, Conway’in bu açıklamasından yaklaşık bir saat sonra bir açıklama yayınlayarak Başkan Trump’ın ‘durumu değerlendirdiğini’ söyleyerek, Flynn’in henüz görevinin sağlam olmadığını açıklamış oldu.

USAtoday’e göre, Beyaz Saray yetkilisi ve Trump’ın seçimden sorumlu kampanya şefi Conway, Flynn’in Obama yönetiminin son günlerinde, yaptırımların ilan edilmesinden kısa bir süre sonra ABD’nin Rusya Büyükelçisi Sergey Kislyak ile Rusya’ya karşı uygulamaya konulan ek yaptırımları görüşüp görüşmediğini hatırlayamadığını söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Beyaz Saray yetkilisi, Flynn’in Başkan Yardımcısı Pence’ten telefonla özür dilediğini söyledi. Pence, CBS News’e geçen ay verdiği demeçte Flynn’in “Birleşik Devletlerin diplomatları sınır dışı etme ya da Rusya’ya karşı kınama kararıyla ilgisi olan herhangi bir şey” hakkında konuştuğunu şiddetle reddetmişti.

Flynn’in geleceği konusundaki yoğun spekülasyona rağmen, Pazartesi günü yapılan Trump ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau arasındaki basın toplantısında Flynn hakkında hiçbir soru sorulamadı. Trump, muhafazakar eğilimli medya organlarından olan 2 ABD’li gazeteciden soru aldı. Bu basın toplantısı esnada Flynn, diğer idari görevlilerle birlikte ön sırada oturuyordu.

Pazartesi akşamı ise 40 Demokrat Partili Kongre üyesinin Başkan Trump’a mektup yazarak Flynn’in görevden alınmasını talep ettikleri ortaya çıktı.

Kaynak: Washington Hattı
<< Önceki Haber Beyaz Saray'da şok istifa Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER