ANKARA (CİHAN)- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, bu hafta kamuoyunda İç Güvenlik Paketi olarak bilinen 'Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam edilecek.
9 Mart 2015 Pazartesi günü saat 14.00'te Meclis Genel Kurulu'nda yeniden başlayacak görüşmelerde, şimdiye kadar 132 maddelik kanun tasarısının 46 maddesi kabul edildi. Böylece İç Güvenlik Paketi'nin ikinci bölümündeki maddelerin oylaması tamamlandı. Beş bölümden oluşan paketin üçüncü bölümünde yer alan maddeleri ise bu hafta ele alınacak.
Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta HDP'nin "Uygulanan kalkınma stratejilerinin yaratmış olduğu sorunlar, doğa katliamı, bölgesel eşitsizlik ve KOBİ'lerin içine girdiği sorunlar" gerekçesiyle Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz hakkında verdiği gensoru önergesi de görüşülecek. Ayrıca HDP'nin, "Döviz kurlarındaki yükseliş, faiz oranları üzerinden yürüyen tartışma" sebebiyle Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi hakkında verdiği gensorunun da bu hafta ele alınması bekleniyor.
TBMM Genel Kurulu'nda 10 Mart Salı günü boş bulunan RTÜK üyeliği için seçim yapılacak. Ahmet Yıldırım'ın milletvekili aday adayı olması sebebiyle RTÜK'de boş bulunan üyeliğe HDP'ye düşen üyelik için Genel Kurul'da seçim gerçekleştirilecek. HDP, RTÜK'te boşalan koltuk için Ersin Öngel ve Nevruz Uğur'un isimlerini verdi.
Meclis'te ayrıca, Anayasa Mahkemesi'ne üye de seçilecek. Genel Kurulda Sayıştay kontenjanından Anayasa Mahkemesi'ne üye seçimi yapılacak. Meclis, 13 Mart tarihine kadar Anayasa Mahkemesi'ne üye seçimini gerçekleştirecek.
POLİS KOLEJLERİ VE GÜVENLİK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ KAPATILACAK
İç güvenlik paketinin ikinci bölümünde, polis kolejini kapatan madde kabul edildi. Polis Akademisi'nin bünyesindeki Güvenlik Bilimleri Fakültesi'ni kapatan madde AKP'lilerin oylarıyla Genel Kurul'dan geçti. Kabul edilen maddelere göre, Polis Akademesi'ndeki Güvenlik Bilimleri Fakültesi kapatılacak, yerine Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü kurulacak. Kapatılan fakültenin öğrencileri, YÖK tarafından belirlenecek üniversitelerin iktisadi ve idari bilimler fakültelerine tercihlerine göre yerleştirilecek. Akademideki yabancı uyruklu öğrenciler ise yeni kurulan merkezde öğrenimlerine devam edebilecek.
1 Ocak 2020 tarihine kadar, emniyet teşkilatının ilk kademe amir ihtiyacını karşılamak üzere, lisans mezunları arasından KPSS'de taban puanı alan ve yönetmelikte belirlenecek şartları taşıyanlar, Polis Amirleri Eğitimi Merkezi'nde bir eğitim-öğretim dönemi özel eğitime tabi tutulacak. Polis Akademisinin başkanı ve diğer yöneticileri ile her kadrodaki öğretim elemanları ve idari personelin görevleri de sona erecek.
CİHAN