Berlin'de kumar salonlarının yüzde 80'i kapatılacak


Almanya'nın başkenti Berlin'de önümüzdeki yıl yürürlüğe girmesi planlanan bir yasa eyaletteki oyun salonu sayısını azaltmayı, çocukları ve gençleri kumar alışkanlığından uzak tutmayı amaçlıyor. Yasa kapsamında okul, yuva ve gençlik merkezlerine yakın yerlerde oyun salonu açılamayacak ve buralara yakın oyun salonları kapatılacak.

Berlin'de önümüzdeki yıldan itibaren birçok oyun salonunun (Spielhalle) kapısına kilit vurulacak. Berlin Eyaleti, Almanya genelinde ilk eyalet olarak oyun salonları işletmeciliğine yeni ve sert bir uygulama getiriyor. Yeni yasal düzenleme uyarınca oyun salonları okul, yuva ve gençlik merkezleri gibi çocuk ve gençlerin bulunduğu mekanlara yakın yerlerde açılamayacak. Oyun salonu başka bir deyişle kumar salonu ile okul arasında en az 500 metre mesafe bulunacak. Ayrıca, yan yana veya kısa mesafede iki kumar salonu da işletmeye açılamayacak. Kumar salonları arasında en az 500 metrelik mesafe bulundurmak zorunlu olacak.

Gelecek yılın Ağustos ayından itibaren yürürlüğe girmesi planlanan yeni yasadan kumar salonlarının yüzde 80'inin olumsuz etkilenmesi ve kapısına kilit vurması bekleniyor. Berlin'de 'tek kollu canavar' olarak da nitelendirilen oyun otomatlarının bulunduğu 600 kumar salonu var. Oyun salonu çalıştıranlar ile oyun otomatı imalatçılarının ilgili yasaya tepki gösterdiği ancak Berlin Senatosu'nun yasayı yürürlüğe sokmakta kararlı olduğu kaydedildi. Bu konuda kararlı görünen Berlin'de oyun otomatları için uygulanan eğlence vergisi dört yıl kadar önce yüzde 11'den yüzde 20'ye yükseltildi. Edinilen bilgilere göre çok sayıda kumar salonunun kapatılması sebebiyle Berlin Eyaleti yılda 40 milyon Euro tutarındaki eğlence vergisinden vazgeçmiş olacak.

KARA PARA AKLANIYOR

Öte yandan okul, yuva ve gençlik merkezleri gibi yerlere ya da birbirine yakın mesafede bulunan kumar salonlarından hangilerinin kapatılacağı konusu henüz netlik kazanmadı. Berlin Ekonomi Senatörlüğü'nde kurulan çalışma grubunun konuyla ilgili öneri topladığı, yapılan değerlendirmelerde aynı cadde veya sokakta önce açılan kumar salonunun açık kalmaya devam etmesi yönündeki görüşün ön plana çıktığı belirtildi. Değerlendirmeye alınan diğer bir öneri ise yasaları ihlal etmeyen kumar salonlarının açık kalması yönünde, zira polis sendikası kumar salonlarının organize suçların planlandığı ve uygulandığı yerler haline geldiğini bildirdi. Polis Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Baş komiser Norbert Cioma BZ adlı yerel gazeteye otomatların manipüle edildiğini, salonlarda kara para aklandığı söyledi.

GÖÇMENLER ARASINDA YAYGIN

Bağımlılara yönelik çalışmalar yapan kuruluşların yaptığı araştırmalar Almanya'da çoğunluğu erkek olmak üzere yarım milyon kişinin oyun bağımlısı olduğunu gösteriyor. Başkent Berlin'deki bağımlıların sayısı 34 bin civarında ve bunların yüzde 40'ını çoğunluğu Türkler olmak üzere göçmenler oluşturuyor. Kumarla Mücadele Hattı'nda Türk bağımlılara yönelik hizmet veren danışman Cemil Şahinöz, bir süre önce yaptığı bir açıklamada kumar bağımlılığının en hızlı Türk gençleri arasında yayıldığına dikkat çekti. Şahinöz, kumar bağımlılığının aileyi felakete sürükleyen bir olgu olmasına rağmen Türkler arasında pek ciddiye alınmadığını, bu bakımdan profesyonel yardım almak için de harekete geçilmediğini bildirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Berlin'de kumar salonlarının yüzde 80'i kapatılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER