'Berat Albayrak daha çok bekler...'

''Kur seviyesi geçen yıla kıyasla yüzde 60 yukarıda iken enflasyonda düşüş bekleyen Hazine Bakanı Berat Albayrak daha çok bekler. Demek ki ne imiş ekonomi gemisi öyle algı ile yalanlarla, Saray medyasının süslemeleri ile yüzmüyormuş. Bugünlerin altın cümlesini aklınızdan çıkarmayın: Kriz yeni başladı.''

SHABER3.COM

Semih Ardıç / Tr724
ALGI DEĞİL, ENFLASYON CANAVARIYMIŞ

Algı mütehassısı bir iktidarın Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan neler duyuyoruz neler!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) eylül ayına ait enflasyon rakamlarını değerlendiren Albayrak, “Beklediğimiz oranların daha üzerinde bir rakamla karşı karşıya kaldık.” dedi.

Akabinde daha çarpıcı bir itirafta bulundu: “Demek ki piyasadaki fiyatlamalar ölçüsünde, son dönemde bahsettiğimiz stokçuluk davranışlarının fiyatlar üzerindeki etkisinin bir algı değil, gerçek olduğunu görmüş olduk.”

SENE SONUNA KADAR TEK HANEYE İNECEKTİ!

Her ne kadar mevzuyu stokçuluk ile irtibatlandırsa da Albayrak enflasyonun bir algı değil hakikat olduğunu kabul etti.

İki ay evvel sene sonuna kadar tek haneye ineceğinden emindi. Artık tek hanenin t’sini dahi telaffuz etmiyor.

Mevcut şartlarda “tek hane enflasyon” 2019 için bile muhal değil. Enflasyonla mücadelede havlu atıldı. 2001 krizinin neşet ettiği yüksek enflasyon-yüksek faiz sarmalında debelenip duruyor ekonomi.

EN KÖTÜ GERİDE Mİ KALDI?

Albayrak’ın, “En kötüyü geride bıraktık.” sözleri de enflasyonun ekimden itibaren düşeceğine dair beklentisi de hoş bir temenniden ibaret.

Krizin şiddeti artarak devam edecek. Zira iktidar çare namına tutarlı tek adım atmadı.

Hele hele damat Berat’ın, “Enflasyonla mücadele çerçevesini açıklayacağız.” şeklinde kulağa mutantan gelen cümleleri yok mu?

Şimdiye kadar enflasyonla mücadele etmiyordunuz demek ki! Çerçeve belgesi bile haftaya açıklanacak, öyle mi?

Mevcut iktidar hangi belgeyi açıkladığında kale alındı ki enflasyonla mücadele çerçeve belgesi kale alınsın.

VATANDAŞ SEÇİMDEN EVVELKİ ŞARTLARI ÖZLEDİ

Temmuzda “100 günlük icraat” belgesi açıklandı. Reis-i Cumhur Recep Tayyip Erdoğan hayli iddialıydı. Hepsini tek tek yerine getireceklerini söylemişti.

Vakit doldu. O günden bu yana Var mı tek icraat? İcraattan vazgeçin, ekonomi yerle bir…

Dövizi ve faizi gümbür gümbür düşüreceklerini vaat eden Erdoğan, vatandaşın 24 Haziran seçiminden evvelki şartlara dönmek için neleri feda etmeye hazır olduğunu bilemez

TÜİK’in ilan tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ile üretici fiyatları endeksine (ÜFE) göre Türkiye 2001 şartlarına rücu etti.

TÜFE aylık yüzde 6,30, senelik yüzde 24,52 yükseldi. 2003’ten bu yana ilk defa yüzde 20 eşiği geçildi.

ÜFE zaten dinamit gibi. Aylık yüzde 10,88 artan ÜFE geçen sene eylüle kıyasla yüzde 46,15 yükseldi.

SANAYİCİ MALİYETİNİ SİNEYE ÇEKİYOR

ÜFE ile TÜFE arasındaki makas talebin ne kadar düşük olduğunu, imalat sanayiinde fiyat artışının dolu dizgin devam ettiğini teyit ediyor. Sanayici piyasa şartlarında maliyetin bir kısmını sineye çekiyor.

Ekimde enflasyon düşeceğini ifade eden Hazine Bakanı ÜFE ile TÜFE arasındaki yüzde 22’lik farkı nasıl izah ediyor? Bu maliyet etikete öyle ya da böyle aksetmeyecek mi?

Gerçi Ankara ve İstanbul’da ekmek zamlarını iptal eden iktidarın elindeki sopanın yarın başkalarının sırtında kırılıp kırılmayacağının teminatı yok.

EKİMDE YENİ FAİZ ARTIŞI

Merkez Bankası’nın (TCMB) yüzde 17,75’ten yüzde 24’e çıkardığı repo faizi de 3 Ekim itibarıyla etkinliğini kaybetti.

Reel faiz için kalan sıcak para yeni bir artış için ağırlığını hissettirecektir. Ekimde yeni faiz artışı olmazsa kurlar yeniden tırmanışa geçebilir.

TCMB’nin yüzde 6,25’lik faiz artışının bir ay bile tedavülde kalamadığı bir enflasyon artışı ekonomi için en büyük felaketlerden biridir.

339 MADDEYE ZAM GELMİŞ

Eylül ayında enflasyon sepetinde 407 maddeden sadece 50’sinin ortalama fiyatları değişmemiş. 339 maddenin ortalama fiyatlarında artmış. 18 madde ise ucuzlamış.

Sanayinin dört sektöründe enflasyon hakikaten endişe verici oranlarda: Fiyatlar madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 5,65; imalat sanayinde yüzde 9; elektrik ve gazda yüzde 40,21 ve suda yüzde 0,65 arttı.

Aylık artış bunlar. Elektrik ve gazdaki yüzde 40 artışın ekim ve kasımda perakende satışları nerelere çıkaracağını tahmin edebiliyoruz.

PETROL FİYATLARI YÜKSELİRKEN…

Dünyada petrol fiyatları yükseliyor. Brent petrolün varili 85 dolara yükseldi. Geçen sene 57 dolar civarında idi.

Petrol ve doğalgazı ithal eden Türkiye’nin enerji faturası birim fiyatlar yüzünden de katlanıyor.

Kur seviyesi geçen yıla kıyasla yüzde 60 yukarıda iken enflasyonda düşüş bekleyen Hazine Bakanı Berat Albayrak daha çok bekler.

Demek ki ne imiş ekonomi gemisi öyle algı ile yalanlarla, Saray medyasının süslemeleri ile yüzmüyormuş.

Bugünlerin altın cümlesini aklınızdan çıkarmayın: Kriz yeni başladı.

<< Önceki Haber 'Berat Albayrak daha çok bekler...' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER