"Belediye otobüs şoförleri her yıl psikoteknik muayeneden geçirilmeli"


Karayolu Tra?k ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG) Genel Başkanı İhsan Memiş, belediye otobüs şoförlerinin her yıl psikoteknik muayeneden geçirilmesi ve işe alım yönteminin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

İhsan Memiş, 01 Ekim günü Ankara Dikimevi kavşağında 12 vatandaşın hayatını kaybettiği, 13 kişinin yaralandığı kazaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Ankara'da belediye otobüs şoförlerinin günlük güzergahlarda belli sürelerde seyrederek turlarını tamamlamak zorunda olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Bu güzergahlarda seyir ederken yaklaşık 20 gidiş ve 20 geliş olmak üzere belirlenen 40 adet duraklara girmekte ve çıkmaktadır. Çoğunlukla bu duraklar ticari taksi, hususi otomobil veya minibüslerin işgali altında olup, büyük körüklü otobüsler caddelerin ortasında yolcu indirmekte ve bindirmektedir. Otobüs şoförleri her durağa girip çıkmasında ciddi strese girmekte ve vatandaşların can güvenliği de tehlikeye girmektedir."

Sürekli dikkat isteyen, can ve mal güvenliğinin korunması gerektiren şehir içi yolcu taşımacılığında belediye otobüs şoförlerinin mutlaka her yıl tam teşekküllü hastaneden sağlık raporlarının ve psikoteknik raporlarının belediyece istenmesinin şart olduğunu vurgulayan Memiş, şoförlerin bir yıl içerisinde göz, kulak, ruhi durum, fiziki durumları da yaşa göre değiştiğini bunun da test edilmesinin her yıl şart olduğunu dile getirdi.

Memiş şöyle devam etti: "Şoför davranışları ,sağlık sorunları,ailedeki huzur,sosyal güvenliğinin olup olmaması, ekonomik geçim seviyesinin yeterliliği, gece hayatı gibi hususlarla çok yakın ilgilidir. Örneğin borçlu ve icraya düşmüş bir şoförün yolcu taşıması veya eşinden boşanmış ve alevi problem yaşayan bir şoförün yolcu taşıması çok tehlikeli sonuçları taşımaktadır. Çünkü yolcu taşıyan şoförün aklı tüm zamanlarda borç stresi veya ailevi problemlerde olacaktır. Belediye de şehir içi yolcu taşıyan otobüs şoförleri kullanacakları otobüsün tüm teknik özelliklerini öncelikle slaytlar üzerinde görmeli ve daha sonra uygulamalı olarak araç üzerinde profesyonel eğitim alarak tüm teknik inceliklerini öğrenmeli ve bilmelidir."

Belediyeler şoför alırken eğitim kalitesini ve tecrübe kalitesini yüksek tutmalı ve uzman bir ekiple seçimlerini yaparken mutlaka ilanla ve şeffaf olarak bu istihdamı sağlaması gerektiğini de aktaran Memiş, "Kapalı devre, siyaseten veya taşeron şoförlerle asla yolcularının can güvenliğini tehlikeye atmamalıdır." uyarında bulundu.

CİHAN
<< Önceki Haber "Belediye otobüs şoförleri her yıl psikoteknik muayeneden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER