Belçika seçimlerinde Türklerin kurduğu partiler umduğunu bulamadı

Belçika'da 14 Ekim tarihinde yapılan belediye ve eyalet seçimlerine geleneksel partilerin yanı sıra Türklerin tek başına veya yabancı kökenli kişiler ile ortaklaşa kurduğu birçok yeni parti de katıldı. Söz konusu partiler yükselen sağ politikalara karşı tutum geliştirmeyi planlıyor ayrıca özgürlük, ayrımcılık konularını ön plana koyuyor. Türklerin yoğun olarak yaşadığı özellikle Gent şehrinde Türkler tarafından kurulan partilerin hiç biri başarılı olamadı.

SHABER3.COM



Belçika'nın Flaman bölgesindeki Gent şehrinde Be.One partisi adından sıkça söz ettirdi. Geçtiğimiz Şubat ayında kurulan Be.One partisi Lübnan asıllı Belçikalı aktivist Dyab Abou Jahjah ile AK Parti'ye yakınlığı ile bilinen eski senatör Meryem Kaçar tarafından kuruldu. Belçika'nın dört bir tarafında örgütlenmeye çalışan Be.One Partisi'nin başını çeken Avukat Meryem Kaçar sadece 579 oy alabildi. Be.One partisinin Gent bölgesinde toplam oyları 1709 olarak belirlendi yani yüzde 1,1'de kaldı.


Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı savunan çıkışları ile tanınan eski politikacı (Sp.a) Ahmet Koç ise partisinden ihraç edildikten sonra VMC olarak bilinen Flaman Çok kültürlü Kolektif Partisi'ni kurdu. VMC'yi canlandırmak için Gent belediyesine taşınan Ahmet Koç adres işlemlerini tamamlayamadığı gerekçesi ile seçime katılamadı. VMC'nin toplam oyları 480'de kaldı yani yüzde 0,3 oy elde edilebildi. Partideki kimi adaylar sadece 8 oy alabildi. En fazla oyu alan Kokur Hamit ise 88 oy aldı. Ahmet Koç'un daha önce yaşadığı Beringen'de VMC listesi seçimlerde yer almadı.

Yerel seçimlerde şansını deneyen bir başka isim ise Belçika’da doğup büyüyen Murat Köylü. Türkiye politikasını yakından takip eden Murat Köylü göçmenlerin sesini duyurmak için Gent'te MRP yani "Çok Kültürlü Adalet" adlı partiyi kurarak seçimlere katıldı ancak sadece 267 oy alabildi. Partinin toplam oy sayısı ise 498 yani yüzde 0,3'te kaldı. Murat Köylü Facebook sayfasındaki bir paylaşımda şu ifadelere yer veriyor: "Bizim Rabia’mız, Allahuekber Dağları’nda, ölümün üzerine, Allah’ına teslimiyetle giden o kahramanların, yiğitlerin mirasıdır."

Anvers'te durum farklı
Belçika'nın elmas şehri Anvers'te durum biraz farklı. Türk kökenli Belçikalıların da parti kurucuları arasında bulunduğu ve "Ne sağcı ne solcu, merkez partisiyiz ve ayrıştırıcı değil, birleştiriciyiz" sloganı ile yola çıkan D-SA partisi yeni kurulmasına rağmen 1986 doğumlu Çıktak Yeliz ile toplam 4875 oya ulaştı. Bu da yüzde 1,7 anlamına geliyor. Parti Hoboken ve Anvers'te belediye ve eyalet düzeyinde birer sandalye hak kazandı.
<< Önceki Haber Belçika seçimlerinde Türklerin kurduğu partiler umduğunu... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER