Belçika 2016 yılına zamlarla giriyor


Yeni bir yıla merhaba derken Belçika'da birtakım değişiklikler olacak. Vatandaşları bekleyen birçok yenilik ise cepleri doğrudan etkileyecek. Başta Flaman bölgesinde yaşayan vatandaşların, elektriğe getirilecek olan zamdan haberdar olmalarında fayda var. Bunun yanında posta pulları, dişçi masrafları ve şekerli içeceklere de zamlar yapılacak.

MAAŞLARA 100 EURO ZAM

Belçika Federal Hükümeti 2016 yılının ilk ayı itibariyle maaşların zamlanacağını duyurdu. 2019 yılına kadar ortalama olarak maaşların 100 Euro zamlanacağı ifade edildi. İşverenlerden alınan işçi vergilerinde de indirime gidilecek.

DİŞ SAĞLIK HİZMETLERİNE ZAM GELİYOR

Devamlı diş sağlığı kontrolü yaptırmayan kişiler için 2016'dan itibaren diş sağlık kontrollerinde yüzde 15 zam uygulanacak. 2015'te diş sağlık kontrolü yaptırmayan kişilerin 2016'da dişçi masrafları zamlanacak.

ŞEKERLİ İÇECEKLERE ZAM GELİYOR

Vergi reformu kapsamında Belçika Federal Hükümeti şekerli içeceklere ek vergi geleceğini duyurmuştu. Şekerli içeceklere getirilen zam ile birlikte Belçika Hükümeti 2020 yılına kadar 250 milyon Euro ek gelir hedefleniyor. Şekerli içeceklere gelecek zam miktarı ise henüz açıklanmadı fakat 3 ila 5 Euro cent arasında zamlanması bekleniyor.

EVLERİN TADİLAT İŞLERİNDE KDV ARTIYOR

Yine değişikliğe gidilecek önemli konulardan birisi tadilat işlerinde KDV artımı olacak. 2016 yılından önce 5 yaşını aşmış evlerde yapılan tadilatlarda KDV yüzde 6 olarak belirlenmişti. Ancak 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yüzde 6'lık KDV uygulaması için evlerin en az 10 yaşını aşması gerekiyor. 10 yaşını doldurmayan evlere yapılacak tadilatlarda yine yüzde 21 oranında KDV uygulanacak.

ALKOLE, TÜTÜNE, AKARYAKITA ZAM

Federal hükümet alkol, tütün ve akaryakıt fıyatlarına da zam yapacak. Yeni tariflere göre aracını deposu (50 litre) 2016'da 2 Euro, 2018'de 3 Euro fazla ödeyerek doldurulabilecek. 2018'e kadar sigara paket fiyatları da kademeli şekilde 0,32 Euro oranında zamlanması bekleniyor. Sarma tütünlerde ise zamlar 2,88 Euro'yu bulacak. Alkolde de şişe başına 2,6 Euro zam gerçekleşecek.

AŞIRI YÜK TAŞIYAN KAMYONLAR KİLOMETRE VERGİSİ ÖDEYECEK

1 Nisan 2016 itibariyle izin verilen maksimum kütlesi (mtm) 3,5 ton üzerinde yük taşıyan TIR'lar kilometre başı vergi ödeyecek. Bütün TIR'ların 'OBU' isimli bir cihazı bulundurmaları gerekiyor ve otoban yollarındaki akıllı kameralar vasıtasıyla TIR'ların yapmış olduğu kilometreler bu cihaz ile ölçülebilecek.

DİJİTAL YEMEK ÇEKLERİ YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

Dijital yemek çekleri yürürlüğe girecek. Banka sistemine benzer kartlı bir sistem zamanla kâğıt çeklerin yerini alacak. "Elektronik Eko-Çek" adı verilen dijital yemek çekleri 2016 Ocak'la beraber yürürlüğe giriyor. Kağıt çeklerin kullanımı kademeli şekilde sonlandırılacak. 2016'da ikisinin de kullanımı devam edecek. 6. Reform Paketi ile beraber bölgeselleştirilen bu yemek çeklerinin üst tabanı 7 Euro'dan 8 Euro'ya yükseltilecek.

FLAMAN BÖLGESİNDE ENERJİYE ZAM GELİYOR

1 Mart 2016 tarihinden itibaren Flaman Bölgesinde elektriğe zam gelecek. 7 Aralık 2015 tarihinde Flaman Meclisinden geçen yasa tasarısına göre 0-5 megawatt saat (MWh) arası elektrik kullanan aileler 100 Euro, 5-10 megawatt saat (MWh) arasında kullananlar ise yıllık 130 Euro daha fazla ödeyecek. Ortalama bir aile 1 Ocak 2015 yılında 675,63 Euro öderken 1 Ocak 2016 yılında bir aile ortalama 911 Euro ödeyecek. Hatta bu fatura 1 Mart 2016 tarihinden itibaren 1.005 Euro'ya kadar çıkabilecek.

YABANCILAR ENTEGRASYON KURSUNU GEÇEMEZSE CEZA ÖDEYECEK

1 Ocak 2016 tarihi itibariyle Belçika'nın Flaman Bölgesi'ne taşınan yabancı asıllı vatandaşlar entegrasyon kursundan başarıyla geçmeleri gerekecek. Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelip Flaman Bölgesine taşınan vatandaşlar kurslara katılarak bir sertifika alma mecburiyeti getirildi. Derslere yeterli derecede katılmayan vatandaşlara ise 50 ila 5 bin Euro arasında bir ceza kesilecek.

ELEKTRİKLİ ARAÇ ALANLARA 5 BİN EURO İNDİRİM

Çevre duyarlılığına katkı sağladığından dolayı 31 bin Euro'nun altında olan elektrikli araçları satın almak isteyen vatandaşlara 5 bin Euro indirim uygulanacak. Prim için araçların yüzde 100 elektrikle çalışıyor olması zorunlu.

VALON BÖLGESİNDE İZMARİT, SAKIZ VE PET ŞİŞE ATMANIN CEZASI YÜKSELTİLECEK

50 Euro olan sokağa izmarit, sakız veya pet şişe atma cezası 2016'dan itibaren 100 Euro'ya çıkartılacak. Valon Bölgesi'nin aldığı bu karar çevre kirliliğini azaltma çabaları kapsamına giriyor.

VALON BÖLGESİNDE EV PRİMİ YERİNE EV ÇEKİ GELİYOR

Valon Bölgesi'nde ev alımına teşvik için eskiden verilen ev primleri kalkıyor. Yerine, kişilerin gelirine orantılı hesaplanacak ev çekleri geliyor. Yeni sistemle avantajlar ikiye ayrılıyor. Ev almak için kredi talebinde bulunan kişiler çocuk başına senelik 125 Euro vergiden düşebiliyorlar. Bunun yanı sıra senelik net geliri 21 bin Euro'nun altında olanlara tavan fiyat olarak belirlenen senelik bin 520 Euro vergi muafiyeti de sunuluyor. CİHAN
<< Önceki Haber Belçika 2016 yılına zamlarla giriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER