Bayram sofrasındaki bu riske dikkat

Ramazan’da iftar ve sahur ile 2 öğünlü beslenmeye alışan metabolizma bayramda göz alıcı ikramların tehdidi altına giriyor. Öyle ki kontrollü yenilmezse kilolar vücudu kuşatabiliyor.

Bayram sofrasındaki bu riske dikkat

Uzun ve sıcak günlerde tutulan oruçların ardından bayram geldi. Akraba, eş, dost ziyareti telaşı herkesi sardı. Gelecek misafirler için zengin ve renkli ikramlar hazırlandı. Fakat 29 günde yavaşlayan metabolizmayı da düşünmeli. Özensizliğin sıkıntıya yol açabileceği akıldan çıkarılmamalı.

BASKILARA TESLİM OLMAYIN

Bu nedenle özellikle bayram ziyaretlerinde her gelen ikramı yemeye çalışmamalı. “Ayıp olur”, “İkram geri çevrilmez”, “Şuncacıktan ne olur?” gibi psikolojik baskılara da teslim olmamalı. Çünkü söz konusu sizin sağlığınız.

KÜÇÜK AMA ÖNEMLİ

Eğer bu hususlara dikkat edilirse yolun büyük kısmı alınmış olur. Bunun dışında bazı küçük ayrıntılara dikkat etmek kilolara karşı savunma mekanizması oluşturmaya yardım ediyor.

SAĞLIKLI KAHVALTI YAPIN

Bayram kahvaltısı özellikle Ramazan sonrası hayli zengin hazırlanıyor. Kaymak, börek, kızartma gibi ağır besinler sofrayı süslüyor. Gel gelelim bunların yerine daha hafif yumurta, yeşillik, salatalık, domates, ceviz, peynir ve meyve gibi besinler tercih edilmeli. Zira yavaşlayan metabolizmayı ağır kahvaltılıklarla yormak sindirim sistemini sıkıntıya sokuyor. Ayrıca porsiyonları belirli bir sınırda tutmak bir hayli fayda sağlıyor.

ASİTLİ İÇECEK DEĞİL SU

Bayramda genelde ikramlık tatlılara asitli içecekler veya şekerli meyve suları eşlik ediyor. Oysa bunların yerine maden suları, ayran, saf su tercih edilmeli. Kahve ve çay tüketimi de fazladan sıvı kaybına neden oluyor. Onların yerine bitki çaylarını tercih listesine almak daha iyi bir seçenek.

YAKIN YERLERE YÜRÜMELİ

Vücudun Ramazan sonrası sürecine uyum sağlaması için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bol sıvı tüketme yanında egzersiz sayılabilecek davranışlar es geçilmemeli. Mesela asansör yerine merdiven kullanmak genel bir bilgi olsa da hayli işe yarıyor. Bayram ziyaretlerinde de özellikle yakın mesafelere yürümek tavsiye ediliyor.

TATLILARI MASUMLAŞTIRIN

Misafirliklerde yenecek her tatlı gün sonunda yaklaşık 2 bin kalori almaya yol açıyor. Ayrıca aşırı tatlı tüketimine bağlı diş dokuları zarar görebiliyor. Bu problemleri en aza indirmek için şerbetli hamur tatlıları yerine daha hafif sütlü tatlılar ve dondurma tercih edilmeli. Öte yandan mevsime uygun meyveleri de bir başka seçenek olarak değerlendirmeli.

Hafif bir bayram tatlısı: HURMALI ÇİKOTOP

MALZEMELER:

- 15 hurma

- 2 yemek kaşığı kakao

- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi

- Yarım su bardağı su

Hazırlanışı: Derin bir kapta kakao, Hindistan cevizi ve çekirdekleri çıkartılıp küp küp doğranmış hurmayı buluşturun. En son üzerine suyu ekleyip blender ile karıştırın. Yoğun bir kıvam alınca küçük toplar hâlinde yuvarlayıp Hindistan cevizine bulayarak servis edin.



<< Önceki Haber Bayram sofrasındaki bu riske dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER