Baykal'a göre, uluslararası yönlendirmeler mülteci sorununu doğurdu


Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Avrupa'yı alarma geçiren mülteci sorununa uluslararası yönlendirmelerle karıştırılan Irak, Suriye, Libya gibi ülkelerdeki savaş ve terörün sebep olduğunu belirtti. Baykal, "Artık hiçbir ülke bir başka ülkenin içini karıştırarak kendisi için yararlı bir sonuç elde edebileceğini düşünmemelidir." dedi.

Avrupa Konseyi'nin Strazburg'da gerçekleştirilecek sonbahar buluşmasına katılacak Türkiye heyetinde yer alan Deniz Baykal, bir hafta sürecek toplantıda mülteciler konusunun da ele alınacağını söyledi. Milletvekilleri, milletvekili adayları, belediye başkanları ve örgüt üyelerinin katıldığı CHP Antalya İl Başkanlığı'ndaki bayramlaşmada gazetecilere açıklama yapan Deniz Baykal, Avrupa'yı meşgul eden temel konunun Suriyeli mülteciler olduğunu söyledi.

Konunun beşeri ve siyasi boyutunu yanı sıra iç savaş ve terörle bağlantısı olduğuna değinen Baykal, sınırlarına yığılan Suriyeliler sebebiyle alarma geçen Avrupa'da kurumlara panik havasının egemen olmaya başladığını ifade etti. Avrupa'nın başta sorunu görmeme, geçiştirme eğiliminde olduğuna ve buna yönelik tedbirler alındığına değinen Deniz Baykal, ancak bu aşamaların geride kaldığını kaydetti. Artık çok ciddi önlemlere ihtiyaç duyulduğunu belirten Baykal, olayın bir tarafının Ortadoğu'da yaygınlaşmaya başlayan derin istikrarsızlığın 'ana sebep' olarak ortada durduğunu vurgulayarak, "Avrupa büyük bir mutlulukla Arap baharını karşılamıştı ama Arap baharı Ortadoğu'daki siyasi dengeleri, istikrarı ve statükoyu derinden sarstı. Belki o statükonun sarsılması gerekiyordu, sarsılacaktı. Halkın özlemlerine daha yakın, daha demokratik bir yönetim ihtiyacı vardı ama Ortadoğu'da yaşanan yıkım oldu. Bir yeni yapılanma, yeni inşa ne yazık ki gerçekleştirilemedi. Ülkeler iç savaşlara sürüklendiler. Irak, sonra Suriye, Libya ve Afrika'ya doğru yansıyan bir tablo. Ortaya çıkan göçmen realitesini, gerçeğini önce engellemeyi sonra da makul ölçülerde küçük küçük Avrupa'ya alarak kontrol etmeyi düşündüler ama bununla sonuçlandırılamayacağı ortada. Olayı kaynağında tutabilmek lazım." diye konuştu.

"AVRUPA ÇOK CİDDİ KAYGI İÇİNDE"

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'deki televizyon kanallarına da yansıyan bir görüntüde 8-9 yaşlarında bir kız çocuğunun, aslında kimsenin Avrupa'ya gitmek istemediğine yönelik "Savaşı bitirsinler Suriye'ye dönelim." sözlerini aktaran Deniz Baykal, "Olay bu. İnsanlar bir yere gitme arayışı içinde yurtlarından kopmadı. Yurtlarında barınamaz hale geldiler. Çünkü yurtlarında savaş, terör var." dedi. Bu durumun o ülkelerin kendi iç işi olmadığını, uluslararası yönlendirmelerle karıştırılan o ülkelerin yaşanamaz hale geldiğini belirten Baykal, "Şimdi büyük bir mülteci sorunu çıktı. Artık Avrupa da çok ciddi bir kaygı içinde. Bu bir başarısızlık tablosudur Avrupa için de. Ve daha kesenin ağzını açmaya başlamadılar." ifadesini kullandı.

"KİMSE KENDİ YARARI İÇİN BAŞKA ÜLKELERİ KARIŞTIRMASIN"

Türkiye'nin 2 milyonun üzerinde Suriyeli'ye sahip çıkmasına rağmen hala Avrupa'nın benzer bir gayret gösteremediğine işaret eden Deniz Baykal şöyle devam etti: "Biz Türkiye olarak bu mülteci sorununu konuşurken aslında haklı bir zemindeyiz. Dünyadaki mülteci sorunu konusunda görevini yapan bir ülke konumundayız. Tabi bazı siyasi tartışmalar olacaktır, Türkiye'nin bölgenin istikrararsızlığına katkı yaptığına ilişkin. Doğrudan bu savaşa çeşitli şekillerde katkı yaptığına ilişkin suçlamalar, değerlendirmeler de yapılacaktır. Böyle bir platforma gideceğiz. Bu platform umut ederim mülteci sorununun çözülmesi bakımından uluslararası kuruluşların, Avrupa ülkelerinin, daha büyük bir sorumluluk üstlenmeleri, daha büyük bir maddi katkı yapmaları gereğini anlamaları sonucunu doğurur. Biz o yönden katkı yapacağız. Bu sorunu denetim altına almak mümkündür. Artık hiçbir ülke bir başka ülkenin içini karıştırarak kendisi için yararlı bir sonuç elde edebileceğini düşünmemelidir. Ağır dersler alınmıştır bu ortamda."

"İNSAN HAYATINA BU KADAR DUYARSIZLIK OLMAZ"

Gazetecilerin sorusu üzerine Mina'da meydana gelen facialya ilgili "Çok acı bir tablo." değerlendirmesinde bulunan Deniz Baykal, vinç kazasının ardından yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep olan olayın yönetim zaafiyetini düşündürdüğünü söyledi. Alınması gereken çok ders olduğunu, herkesin kendini sorgulaması gerektiğini ifade eden Baykal, "İlk defa da olmuyor. İnsan yaşamına bir duyarsızlık, Batı'da tanık oluyoruz mülteciler konusunda, şimdi İslam dünyasında, kendi Müslüman kardeşlerimize karşı duyarsızlık olarak bu ortaya çıkıyor. Göz göre göre yüzlerce insanı kaybediyoruz. Çok acı, üzüntü verici. Umarım bu konu İslam ülkelerinin bir ortak sorumluluğu olarak ele alınır. Sadece bir ülkenin 'yetki benim, ben istediğim gibi yaparım' anlayışıyla bu konuyu en iyi şekilde çözemediği yaşanarak görülmüştür. Büyük üzüntü içindeyiz." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Baykal'a göre, uluslararası yönlendirmeler mülteci sorununu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER