Koç batık kredileri kaça sattı?

Bankalar batık kredileri son sürat elden çıkarıyor. Koç Holding'in İtalyan Unicredit ile ortak olduğu Yapı Kredi Bankası 529 milyon 433 bin TL tahsili gecikmiş alacağını 16,3 milyon TL mukabilinde sattı. Türkiye'de 12 Nisan itibarıyla batık kredi tutarı 107 milyar TL'yi aştı.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER- Ekonomik krizde şirketler borçlarını ödeyemeyince bankalar tahsili gecikmiş alacakları yüzde 2-3 komisyon mukabilinde elinden çıkarma telaşına düştü. 

Son dönemin en yüksek tutarlı batık kredi satışına Koç Holding’in İtalyan Unicredit ile yarı yarıya ortak olduğu Yapı Kredi Bankası imza attı. 

Yapı Kredi Bankası'nda Koç Holding ile İtalyan Unicredit'in yüzde 50-yüzde 50 ortaklığı bulunuyor.
 
Toplam 529 milyon 433 bin TL tahsili gecikmiş alacağını, 16,3 milyon TL bedelle Gelecek Varlık Yönetimi A.Ş. ve Hayat Varlık Yönetim A.Ş.'ye sattı.

YAPI KREDİ GEÇEN YIL DA BATIK KREDİ SATTI

Bankaların tahsili gecikmiş alacaklarını satma çalışmaları hızla sürerken, kredilerin değeri de her geçen gün azalıyor. 

Yapı Kredi Bankası geçen yıl haziran ayında tahsili gecikmiş olan 513,7 milyon liralık alacaklarını 31,1 milyon liraya Güven Varlık Yönetim ve İstanbul Varlık Yönetim'e satmıştı. 

KOMİSYON ORANI YÜZDE 2'YE KADAR İNDİ

Banka geçen yıl ikinci bir satış daha yapıp 367 milyon liralık tahsili gecikmiş alacağını 19,2 milyon liraya satmıştı. 

Yapı Kredi'nin tahsili gecikmiş alacak satışındaki değerin düşmesi dikkat çekti.

Bir yıl öncesine kadar komisyon yüzde 4 ila yüzde 7 arasında değişiyordu. Batık kredilerin hızlı yükselmesi komisyon oranlarını da düşürdü. 

VARLIK YÖNETİMİ ŞİRKETLERİ ALABİLDİĞİNİ ALMAYA BAKIYOR

Tahsili gecikmiş alacak satışında düşük bedel açısından rekor ING Bank'ın elinde bulunuyor. 

ING Bank 533 milyon TL tutarındaki bireysel ve ticari takipteki alacaklarını 10,1 milyon TL’ye yani yüzde 2 civarında bir değere satmıştı. 

Ticari davalarda ihtisas yapmış avukatlarla çalışan varlık yönetim şirketleri alacağın tahsili için daha hızlı hareket edebiliyor. 

BATIK KREDİ TUTARI 107 MİLYAR TL

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 12 Nisan itibarıyla batık kredi tutarı 107 milyar TL ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. 

2019 yılı sonuna kadar batık kredilerin 150 milyar lirayı geçebileceği belirtiliyor.

<< Önceki Haber Koç batık kredileri kaça sattı? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER