Başbuğ: Terörün temelinde Kürt etnik milliyetçiliği var


Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye'de yaşanan terör olaylarının temelinde etnik Kürt milliyetçiliğinin olduğunu söyledi.

Edirne'de bu yıl 3.sü düzenlenen Kitap Fuarı'nın onur konuğu olarak İlker Başbuğ davet edildi. Tarihi Ekmekçizâde Ahmet Paşa Kervansarayı'ndaki fuarın açılışında konuşan eski Genelkurmay Başkanı, terörün Suruç'taki olaydan sonra beklenmedik bir şekilde başladığını ve her gün artan bir biçimde devam ettiğini hatırlattı. Başbuğ şunları söyledi: "Her gün şehitler veriyoruz. Yüreğimiz yanıyor ki bugüne kadar galiba 140'a yakın vatan evladını sivil, asker, polisi şehit verdik. Güneydoğu'daki bazı yerleşim yerlerinin resimlerini televizyonlarda gazetelerde görüyoruz. Gördüğümüz resimler, tablolar hepimizin yüreğini dağlıyor."

Son günlerde Suriye hududu boyunca havada yaşanan olaylara dikkat çeken Başbuğ, "Türk uçakları ile Rus-Suriye uçakları herhalde, burun buruna gelmesi, kriz durumu. Dolayısıyla Türkiye'de bütün bunlar yaşanırken biz dedik burada ne yapıyoruz? Yargıtay'da ne yapacağız? Neden buradayız? Ne konuşacağız? Ne söyleyeceğiz?" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yaşanan terör olayının arkasında aslında Kürt etnik milletçiliğinin olduğunu ifade İlker Başbuğ konuşmasını söyle sürdürdü: "Terör konusu, onu tetikleyen ve bugünlere getiren olay elbette Kürt etnik milliyetçiliğidir. Bunu iyi anlamamız lazım. Tabii Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup elbette etnik kökeni Kürt olan vatandaşlarımızla hiçbir sorunumuz yok. Sadece bu Kürt etnik milliyetçiliği noktasından hareket ederek ayrılıkçı fikirlere sahip olanlar problemimiz."

Osmanlı İmparatorluğu döneminde böyle bir sorunun olmadığının altını çizen Başbuğ, "Ne zaman ki Birinci Dünya Harbi sonunda Osmanlı Devleti'nin hükümranlığı altında olan topraklar bölüşüldü, paylaşıldı, ne zaman ki ortaya bir Irak ve Suriye devleti çıktı... Diğer bir anlamıyla Osmanlı hükümranlığı altında çalışan Kürt nüfus, İran'ı da sayarsanız 4 ayrı bölgeye ayrılınca o zamandan itibaren bir Kürt etnik milliyetçiliği ortaya çıktığını görüyoruz." diye konuştu.

Cumhuriyeti kuran ebedi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun arkadaşlarının bu sorunu o günden itibaren Türkiye'nin bir iç ve dış güvenlik sorunu olarak gördüğünü anlatan Başbuğ, kendilerinin de aynı noktada olduğunu kaydetti. Emekli orgeneral İlker Başbuğ, şunları söyledi: "Bugün bu olayı değerlendirirken bunun bir iç ve dış güvenlik sorunu olduğunu gözden kaçırmayınız ve aslında da bu sorunu anlamak için sadece sorunun Türkiye'nin iç dinamikleri içinde bakarsanız sorunu da doğru anlayamazsınız. Sorunun temelinde ta 1911-915'lerden Birinci Dünya Harbi bitiminden bugüne kadar olan ana neden dış nedenlerdir. Dış gelişmelerdir. Yani bugün Irak'taki gelişmeleri, Suriye'deki gelişmeleri anlamadan Türkiye'deki terör konusunu da anlamak mümkün değil."

"KİTAP FUARINA İLGİ MUHTEŞEM"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise bu yıl kitap fuarının üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini belirterek, geçen yıl yapılan açılışın çok kalabalık olduğunu hatırlattı. Bu yıl fuarın daha da muhteşem olduğunu dile getiren Gürkan, bunun da Edirne'nin ve Edirnelilerin okumaya, kitaba ne kadar ilgi gösterdiklerinin en somut kanıtı olduğunu açıkladı.

"Bizim toplumuz okumaz, bizim halkımız okumaz" sözünün gerçekle bağdaşmadığının en somut örneğinin kitap dostları olduğunu kaydeden Gürkan, "Bu yıl fuarımızı sevgili Aziz Nesin'in 100. doğum yılına ithaf ettik. Yine ülkemizde duruşu, vakarı, devlet adamlığıyla Türk milletinin bağrında, yüreğinde apayrı bir yer edinen 26. Genelkurmay Başkanımız Sayın İlker Başbuğ, bizi kırmayarak 3. Kitap Fuarımızın onur konuğu olmayı kabul etti." açıklamasını yaptı.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Gürkan, onur konuğu olan İlker Başbuğ'a üzerinde Edirne kari işlemesinin olduğu bir tablo ve pehlivan heykeli hediye etti.
Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ da belediye başkanına Atatürk fotoğrafının bulunduğu kabartma tablo takdim etti.

Açılış kurdelesi kesilen kesilmesinden sonra davetliler, kitap yayımcılarının açtığı stantları gezdi. Emekli Orgeneral İlker Başbuğ okurlarıyla bir araya gelerek kitaplarını imzaladı. CİHAN
<< Önceki Haber Başbuğ: Terörün temelinde Kürt etnik milliyetçiliği var Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER