Başbakana yılbaşı için Mersin'e giden canlı bomba iddiaları soruldu


CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na Kasım ayı içinde beş kişilik IŞİD grubunun Şanlıurfa'dan Mersin'e gittiği ve yılbaşı kutlamaları için saldırı hazırlığında olduğu iddiasını sordu. Tanrıkulu, "İddia doğru ise, gerekli güvenlik önlemleri alınmış mıdır?" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Davutoğlu, TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde "Kasım ayı içinde beş kişilik IŞİD grubunun Şanlıurfa'dan Mersin'e gittiği ve yılbaşı kutlamaları için saldırı hazırlığında olduğu iddiası doğru mudur?" diye sordu.

Başbakan Davutoğlu'nun cevaplaması talebiyle sunulan soru önergesinde şu ifadelere yer verildi: "Avusturya, geçen günlerde yılbaşına kadar Avrupa başkentlerinde olası bir terör eylemi gerçekleşebileceği uyarısını yapmıştı. Açıklamada, uyarının, ismi verilmeyen bir 'dost' istihbarat servisinden geldiği ve buna göre yılbaşından önce Avrupa başkentlerinde muhtemel bir terör saldırısı düzenlenebileceği belirtilmişti. Benzer istihbaratın bütün Avrupa başkentlerine gönderildiği belirtilen açıklamada, bazı potansiyel saldırganların isimlerinin belirlendiği, ancak şimdiye kadar yapılan incelemelerde somut bir sonuca ulaşılmadığı vurgulanmıştı.

Ayrıca istihbarat birimlerinin, geçen Kasım ayı içinde beş kişilik IŞİD grubunun Şanlıurfa'dan Mersin'e gittiğini belirlediği iddiaları da mevcuttur. Beş kişilik grubun liderliğini IŞİD'in merkezi Rakka'da yaşayan Suriyeli bir şahsın yaptığını belirleyen istihbarat birimlerinin, şahsın eşinin de yine grupla birlikte hareket ettiğini tespit ettiği yine iddialar arasındadır.

Güvenlik birimleri, yaşanan süreç ve yaklaşan yılbaşı nedeniyle Suriyeli şahıs ve beraberindekilerin yeni yıl kutlamaları ile bağlantılı olabileceği değerlendirmesini yaparken, yurt genelindeki güvenlik birimleri arka arkaya gönderilen yazılarla uyarılmıştır.

Bu bağlamda; Kasım ayı içinde beş kişilik IŞİD grubunun Şanlıurfa'dan Mersin'e gittiği ve yılbaşı kutlamaları için saldırı hazırlığında olduğu iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, gerekli güvenlik önlemleri alınmış mıdır?

30 Aralık 2015 tarihinde Ankara'da yakalanan canlı bombaların kimlikleri tespit edilmiş midir?

Ankara'da yılbaşı gecesi de canlı bomba hazırlığı içinde olduğunun ortaya çıkmasıyla yakalanan IŞİD üyesi M.C. ile A.Y. adlı iki canlı bomba hakkında yapılan işlemler nelerdir?

IŞİD grubunun olası saldırılarına karşı toplu taşıma araçları ve kamusal alanlarda yeterli güvenlik ve istihbarat önlemi alınmış mıdır?

Henüz Ankara'daki katliamın izleri tazeyken yeni bir ihmal zincirinin yaşanmaması için Hükümet tarafından gerekli talimatlar verilmiş midir?

Bu istihbarat bilgisi ile ilgili olarak tüm güvenlik güçleri bilgilendirilmiş midir? Bu konu ile ilgili Emniyet içerisinde ayrı bir çalışma ekibi oluşturulacak mıdır?" CİHAN
<< Önceki Haber Başbakana yılbaşı için Mersin'e giden canlı bomba... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER