Baş dönmesini hafife almayın

Vertigo ile "yalancı baş dönmesi" arasındaki farkı biliyor musunuz?

Baş dönmesini hafife almayın

Başı dönen kişi, çevresindeki eşyaların döndüğünden, kendisinin savrulduğundan ya da her iki olayı da birlikte yaşadığını ifade eden Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Dudu Çerçi, “Vertigo olanlar kımıldamak istemez, bir yerlere tutunma çabası içindedir. 

Bulantı, öğürme ve kusma sık görülür. Ani başlar ve çok kez ani olarak geçer. Karakteristik özellikleri böyle ifade edilen vertigo, gerçek anlamda bir baş dönmesidir. 

Yalancı baş dönmesi, dönmeden ziyade sersemlik hissi, kafada ağırlık, dengesizlik duygularıyla dile getirilir. Ani başlamaz, uzun süreden beri devam etmektedir. Gençlerde pek görülmez, 50 yaşından sonra daha sık yaşanır.” ifadelerini kullandı.

Gerçek baş dönmesinde bulantı, kusma ve göz kürelerinde istemsiz devinimler yaşandığına dikkat çeken Çerçi, “Yalancı baş dönmesinde ise bunlar yoktur. 

Hastalarda genellikle. Başın özellikle sağa ya da sola dönüşlerinde ortaya çıkan baş dönmeleri çoğunlukla iç kulak kaynaklıdır. Beyni besleyen boyun damarlarındaki daralmalar da pozisyoner vertigo neden olurlar. 

Korkudan kaynaklanan fobik vertigo olan bir yalancı vertigo türüdür. Tamamen psikolojik bir sorundur." bilgisini verdi.

VERTİGO İLE MÜCADELE İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Vertigo ile mücadele etmek için ani ve sert dönüşler yapılmamasını tavsiye eden Uzm. Dr. Çerçi, “Hastalarımız oturduğu yerden ayağa kalkarken yavaş olmalılar. 

Kendilerini strese sokabilecek ortamlardan uzak durmalılar. 

Baş dönmesini hafife almayın, mutlaka doktorunuzla paylaşmalılar.” diyerek sözlerini tamamladı.
<< Önceki Haber Baş dönmesini hafife almayın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER