Gazeteci ve akademisyenlerden 'Baransu' çağrısı

Tutuklu Gazeteci Baransu’nun Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru 1 yıl sonra gündeme alındı. Gazeteci ve akademisyenlerden oluşan 65 kişi, Baransu’nun adil yargılanması için Anayasa Mahkemesi’ne ‘adil yargılanma ve eşitlik’ çağrısında bulundu..İşte o isimler ve yapılan çağrı;

Gazeteci ve akademisyenlerden 'Baransu' çağrısı

Taraf Gazetesi’nde yaptığı ‘Ergenekon’ ve ‘Balyoz’ darbe planlarına dair haberler nedeniyle 2 Mart 2015’te tutuklanan Mehmet Baransu’nun Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru 1 yıl sonra gündeme alındı. Aralarında gazeteci ve akademisyenlerin bulunduğu 65 isim, Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği kararla tutuksuz yargılanmalarını sağlayan Anayasa Mahkemesi’ne ‘adil yargılanma ve eşitlik’ çağrısında bulundu. Gazeteci ve akademisyenlerden oluşan 65 kişi, Baransu’nun adil yargılanması için  AAYM’ye çağrıda bulundu.

3 kez savcı değişti
Açıklamada, şu ifadeler kullabıldı: “Gazeteci Baransu 15 aydır tutuklu. Savcılık henüz bir iddianame dahi düzenlemedi. Tahliyesi için yapılan itiraz ve talepler, sulh ceza hakimlikleri tarafından gerekçesiz bir şekilde düzenli olarak reddediliyor. İddianame yok, çünkü dosya önce Savcı Gökalp Kökçü’ye, ardından Savcı İrfan Fidan’a ve son olarak da Savcı Faruk Söker’e verildi. Bir ay önce atanan savcı 100 klasörlük dava dosyasını yeni inceliyor. İncelemenin en az üç ay sürmesi bekleniyor. Böyle bir durumda ‘adil yargılama’ söz konusu dahi olamaz.”

Dosya 8 aydır bekliyor
“Baransu için AYM’ne 20 Nisan 2015 tarihinde başvuru yapıldı. Can Dündar ile Erdem Gül’ün başvurusunu 2,5 ayda karara bağlayan AYM, Baransu’nun dosyasını 8 ayı aşkın süredir bekletiyor. 17 Mayıs 2016’da gündeme alacağını açıkladı. AYM’den, Baransu’nun artık tam bir cezaya, hatta işkenceye dönüşen tutukluluğunu, Anayasa’nın Adil Yargılama ve Eşitlik ilkeleri açısından ele almasını talep ediyoruz.”
Baransu tutuklandığında 80 dava ile yargılanmaya başladı, şu an 50’nin üzerinde davası devam ediyor.

Çağrıya imza atanlar:
Ergun Babahan, Lale Kemal, Mümtazer Türköne, Ümit Kardaş, Emre Kocaoğlu, Erkam Tufan, Yasemin Çongar, Hasan Cemal, Ahmet Altan, Selçuk Gültaşlı, Levent Kenez, Savaş Genç, Murat Sabuncu, Yavuz Oğhan, Ceyda Karan, Esra Yalazan, Bedrettin Uğur, Nazlı Ilıcak, Celal Başlangıç, Mustafa Akyol, Murat Kuseyri, Celil sağır, Orhan Kemal Ok, Alper Görmüş, Sezin Öney, İnan Gedik, Doğan Özgüden, İnci Tuğsavul, Defne Asal, Hüseyin Aykol, Metin Gülbay, Cengiz Çandar, Yalçın Ergündoğan, Recep Maraşlı, Koray Çalışkan, Ercan İpekçi, Veli Özdemir, Baskın Oran, Murat Belge, Mehmet Altan, Yavuz Baydar, Arzu Yıldız, Ahmet Memiş, Cevheri Güven, Cafer Solgun, Hayko Bağdat, Rasih Yılmaz, Mehmet Yılmaz, Kamil Maman, Neşe Düzel, Ünal Tanık, Bülent Ceyhan, Emre Uslu, Murat Çapan, Mihail Vasiliadis, Kadir Cangızbay, Sedat Laçiner, Koray Düzgören, Doğan Satmış, Perihan Mağden, Turgay Oğur, Nurullah Öztürk, Bülent Keneş, Şahin Alpay

<< Önceki Haber Gazeteci ve akademisyenlerden 'Baransu' çağrısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER