Bakanlık, kayısıya desteği düşünmüyor


Türkiye'nin, yüzde 22'lik üretimle dünyada ilk sırada yer aldığı kayısıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteklemeyi düşünmediği belirtildi.

Bakanlık, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın Meclis'te 'Kayısı üreticilerine yönelik ürün bazlı destekleme alımı yapılacak mıdır?' şeklindeki sorusunu cevapladı. Bakan Kutbettin Arzu tarafından verilen cevapta "Dünya, kayısı üretiminin yüzde 22'lik kısmını ülkemiz kendi başına gerçekleştirme olup, dünyada ilk sırada yer almaktadır. Aynı zamanda kayısıda ürün olarak ülke genelindeki yeterlilik durumu yüzde 369'dur. Ayrıca hem taze hem de kuru kayısı olarak maliyet ve piyasa fiyatı yönünden yapılan incelemeler sonucu ürünün karda olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenlerden dolayı kayısı ürün olarak desteklenmesi uygun mütalaa edilmemektedir." denildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Veli Ağbaba'nın kayısı üreticilerinin geçtiğimiz yıllarda doğal afete bağlı yaşadıkları sıkıntıları gidermeye yönelik destekleme konusuna ilişkin sorusunu ise Tarım Sigortaları Havuzu'nun (TARSİM) rakamları ile cevapladı. Bakanlık tarafından soruya karşılık verilen cevapta yapılan değerlendirmede, Malatya ilinde 2014 yılında kayısı için düzenlenen sigorta poliçe sayısının 13 bin 859 olduğu, sigortalanan ürünün sigorta bedeli 157,6 milyon TL'yi bulduğu belirtildi. Don hasarından dolayı ödenen tazminat tutarının 73,3 milyon TL olduğu, buna mukabil olarak üreticinin ödediği prim tutarının 17,1 milyon TL olarak kayıtları geçtiği ifade edildi. Malatya ilinde 2015 yılında kayısı için düzenlenen sigorta poliçe sayısı 17 bin 329 tane olduğu, sigortalanan ürünün sigorta bedelinin 299 milyon TL olduğu dile getirildi. Tarım sigortaları kapsamındaki risklerden dolayı hasarlar nedeni ile 89,2 milyon TL ödeneceği kaydedildi. Buna mukabil üreticinin ödediği prim tutarının 34,3 milyon TL olduğu eklendi. Bakanlık, kayısı ürününde buğday ürününde olduğu gibi devlet tarafından ürün alımı şeklinde bir politika olmadığı için taban fiyatı belirlemenin söz konusu olmadığını da bildirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Bakanlık, kayısıya desteği düşünmüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER