Bakanlık hakimleri kurula şikayet etti

İçişleri Bakanlığı aleyhinde karar veren hakimleri HSYK'ya şikayet etti, kurul işlem başlattı.

Bakanlık hakimleri kurula şikayet etti

İçişleri Bakanlığı idari yargıda görev yapan ve bakanlık aleyhine karar veren mahkeme başkanlarını HSYK’ya liste göndererek ihbar etti. Kurulun 3.Dairesi bakanlık aleyhine karar veren hakimler hakkında inceleme izni verirken, 2.Daire de bu hakimlerin terfisini durdurdu.



İçişleri Bakanlığı ve bazı valililer haklarında açılan davalarda aleyhlerine karar veren hakimlerin listesini Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na şikayet etti. Bakanlık, açılan davalarda aleyhe karar veren mahkemeleri ve karar sayılarını listeledi, kurula yolladı. Kurulun 3.Dairesi bu mahkemelerde görev yapan hakimler hakkında inceleme izni verirken, HSYK 2.Dairesi de söz konusu mahkemelerde görev yapan hakimlerden terfi etmesi gerekenleri “bakanlık aleyhine karar verdikleri” gerekçesiyle terfi ettirmedi.
 
HSYK’ya İçişleri Bakanlığı tarafından “İdari yargı kararları” konu başlığıyla, 20 Kasım 2015 tarihli  “gizli” ibareli gönderilen yazıda,  78 mahkemenin 181 kararının bakanlık aleyhine çıktığı ifade edilerek işlem yapılması istendi. HSYK 3.Dairesi Bakanlığın şikayet ettiği mahkemelerde görev yapan hakimler hakkında inceleme izni verirken, HSYK 2.Dairesi de İçişleri Bakanlığı aleyhine karar veren 78 mahkemede görev yapan hakimlerden terfi sırası gelen 12 yargı mensubunu terfi ettirmedi.
 
Diğer yandan, benzer şikayetler Diyarbakır, Sakarya ve Siirt valilikleri tarafından da yapıldı. Valilikler kendileri aleyhine karar veren mahkemeleri ve kararları kurula göndererek işlem yapılmasını istedi.



Polis tayin, atama ve emekliye ayrılmaları konusundaki kararlar...
 
İçişleri bakanlığının kurula şikayet ettiği mahkeme kararları ise görev yeri değiştirilen, meslekten atılan polislerin lehine sonuçlanan davalar ve 17 Aralık sonrası CMK 250 ve TMK 10.Maddesi ile yetkili mahkeme ve savcılıklarda görev yapan hakim-savcıların korumalarının geri çekilmesi ile açılan davalarda alınan kararlar.


 
Bakanlık hakimlerin korumasının kaldırılmasının hukuksuz olduğu yönünde karar veren başkanları şikayet etti. Hakim ve savcılar korumalarının alınmasının ardından idare mahkemelere dava açarak duruma itiraz etmiş, açılan davaların çoğu lehe çıkmıştı. Buna karşın mahkeme kararları uygulanmayarak davaları kazanan yargı mensuplarına koruma verilmemiş, acil durumlarda 155’i aramaları ifade edilmişti. Geçtiğimiz günlerde ise başsavcılıklara yazı gönderilerek, DHKP-C’nin adliyelerde eylem yapabileceği bu yüzden tedbir alınılması uyarısında bulunulmuştu. İçişleri Bakanlığı’nın korumaların haksız yere çekildiği yönünde açılan davalarda savcı-hakimlerin lehine karar veren mahkeme başkanlarını şikayet etmesi dikkat çekti.



Diğer yandan Anayasa 138.Madde de “hakim ve savcılara kimse emir talimat veremez” hükmü açıkken bakanlığın aleyhe karar veren mahkemeleri şikayet etmesi, kurulunda bunu dikkate alarak işlem yapması tartışma yarattı.
 
ARZU YILDIZ-HABERDAR
<< Önceki Haber Bakanlık hakimleri kurula şikayet etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER