Bakan Tüfenkçi: Sınırlarımızda gerekli tedbirleri aldık


Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Rusya'nın Suriye'de terör örgütü DAİŞ ile mücadele adı altında masum ve sivil halkı hedef almasının Türkiye'ye yeni bir göç dalgasının başlamasına sebep olduğunu, bu sebeple sınır kapılarında gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi. Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Elazığ'a gelen Tüfenkçi, valiliği ziyaret etti. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak terör olayları, Suriye'den gelen göç dalgası ve Rusya ile ticari ilişkilere değindi.

Terörle mücadelenin son safhasını yaşadıklarını belirten Bakan Tüfenkçi, şunları kaydetti: "Hemen yanıbaşımızdaki kentlerde, terörle mücadelenin son safhası yaşanıyor. Burada şehitler veriyoruz. Buradaki esnaflarımız, tüccarlarımız, sanayicilerimiz kan ağlıyor. Terör örgütünün kendi insanına, halka yapmış olduğu zulüm karşısında, o zulmü sona erdirme noktasında canı pahasına da olsa mücadele veren güvenlik güçlerimiz var. Bütün güvenlik güçlerimizin Allah yardımcısı olsun. Şehitlerimize Cenab–ı Allah rahmet eylesin. Orada kardeşlik köprüsüne karşı açılan çukurlar var. Bu çukurları kapatmak için gece gündüz çalışan insanlarımız var. Evlerinden, yurtlarından, barklarından olan insanalr var. Devlet olarak, hükümet olarak o insanlarımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. Hiçbirini sokakta bırakmadığımız gibi hiçbir esnafımızı işsiz bırakmayacağız. İnşallah kısa zamanda terörü kökten temizlediğimizde, tekrar oranın ihyası ve inşası için, kapanan kepenklerin açılması noktasında bütün gayretlerimizi göstereceğiz. Tedbirlerimizi ve teşviklerimizi aldık. Dün Başbakanımız Ahmet Davutoğlu Mardin'de, 10 maddelik acil eylem planımızı kamuoyu ile paylaştı. Oradaki hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz. Mağdur eden terör örgütüyle de en son terörist bu ülkeyi terk edene kadar veya silahları bırakıp gömene kadar da mücadelemiz devam edecek. Orada sadece binaları inşa etmek istemiyoruz, yıpranan gönülleri de tekrar ihya etmek için topyekûn bir seferberlik başlatmak istiyoruz."

Rusya ile ithalat ve ihracatın düşüşe devam ettiğini de belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı, "Rusya ile zaten krizden önce ithalat ve ihracatımız düzenli olarak düşüyordu. Kriz olmadan önce yüzde 40'a yakın, Rusya'daki ekonomik gelişmelerden dolayı, özellikle emtiya fiyatlarının düşmesinden dolayı ihracatımız ve ithalatımız düzenli olarak düşmüştü ancak uçak krizi ile birlikte yüzde 30 ilave düşüş yaşadık. Şu anda da o düşüş devam ediyor." dedi.

Suriye'den Türkiye'ye göçle ilgili gerekli tedbirleri aldıklarını da belirten Bakan Bülent Tüfenkçi, şunları kaydetti: "Suriye'de özellikle Rusya'nın, 'DAİŞ'i bombalıyorum' deyip, 'DAİŞ ile mücadele ediyorum' deyip oradaki ılımlı muhalefeti ve Türkiye aleyhine Suriye'de bir mücadele sahası oluşturması, oradaki özellikle masum ve sivil halk üzerine yoğunlaşması, yeni bir göç dalgasının oluşmasına neden oldu. Tam da Cenevre'de muhaliflerle rejim güçleri ortak bir zeminde buluşma noktasında gayret gösterirken muhaliflerin masada kalmak için şart koştuğu, bombalamaların ve saldırıların durdurulması taleplerinin tam tersi DAİŞ'in olmadığı, ılımlı muhalefetin ve özellikle Türkmenlerin olduğu bölgeyi bombalaması, açıkça neyi amaçladıklarını ortaya koyuyor. Oradan ciddi anlamada yeni bir göç dalgası oldu. Biz sınır kapılarımızda gerekli güvenlik tedbirlerini aldık, bizim kontrolümüz altında. Hemen sınıra yakın yerlerde kamp bölgeleri oluşturarak, gelen Suriyeli kardeşlerimizi orada, o bölgelerde çadırlarda konaklatarak gerekli yardımları yapmayı düşünüyoruz. Sınırlarımızdan bir miktar Suriyelinin girmesi normal, bununla ilgili tedbirlerimiz var. İnşallah Suriye'deki Rusya'nın bu yanlış politikası kısa zamanda son bulur, Suriye'deki huzursuzluk sona erer." CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Tüfenkçi: Sınırlarımızda gerekli tedbirleri aldık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER