Bakan Müezzinoğlu: Ben Sağlık Bakanı mıyım, hastalık bakanı mıyım?


Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yerel yönetimlerin bisiklet kullanımına ilişkin çalışmalarının yetersiz olduğunu söyledi. Son bir yıl için kendisine bisiklet yolu yapımı için hiç bir başkanın gelmediğini fakat belediye başkanlarının hastane yapımı için başvurduğunu söyleyen Müezzinoğlu, "Ben Sağlık Bakanı mıyım, hastalık bakanı mıyım?" dedi.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 2. Çevreci Tesis Ödül Töreni, Hilton Otel'inde yapıldı. Törene Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte İBB Başkanı Kadir Topbaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve ödül alan 48 kuruluşun temsilcileri katıldı.

Bakan Müezzinoğlu, yerel yönetim temsilcileri ve çevreci kuruluşların yöneticilerine yaptığı konuşmada sağlık alanının sadece sağlık yöneticilerine bırakılamayacağını, bu konuda herkesin sorumluluk sahibi olması gerektiğini söyledi. Yerel yöneticilerin kendisine hastane ya da benzeri şekilde bir taleplerle geldiğini ancak bisiklet yolu talebiyle hiçbir belediye başkanının istekte bulunmadığını söyleyen Müezzinoğlu şöyle konuştu: "Sağlığı artık sağlık bakanlarına bırakacak kadar basite indirgeyemeyiz. Sağlık, sağlık bakanlarına bırakılamayacak kadar önemli ve değerlidir. O nedenle çok paydaşlı sağlık diyoruz. Şu anda Sayın Başbakanımızın başkanlığında 8 bakan ve yerel yönetimler sivil toplum örgütleri ve duyarlılık gösteren özellikle medya olmak üzere sağlığı çok paydaşlı olarak tarif ediyoruz. Biz sağlıktaki hiçbir projemizi yerel yönetimlerle paylaşmadan ve onlarla şekillendirmeden yol almak istemiyoruz. Şehirlerin doktoru olabilmek tedavi etmek anlamında değil, hasta olmamak anlamında şehirde yaşayan bireylerin hasta olmaması anlamında sorumluluk üstlenmektir."

Kendisine gelen taleplerle ilgili de bilgiler veren Müezzinoğlu, "Zaman zaman Sağlık Bakanı olarak gelen taleplere bakıyorum. Buna belediye başkanlarımız da dahil en çok Sağlık Bakanı'ndan istenen nedir veya Sağlık Bakanlığı en çok hangi konu başlıkları ile konuşuluyor? diye baktığımızda 'ilçemize hastane, sağlık ocağı, doktor, ilçeye ile tomografi, daha büyük hastane. Yatak kapasitesini 200 planlamışsınız, bu yetmez 300 olmalı, 300 planlamışsanız ama bu yetmez 400 olmalı. Bizim ilimize bir şehir hastanesi yakışır, çünkü kavşak noktası şunlar oluyor, bunlar oluyor'… Ben Sağlık Bakanı mıyım, hastalık bakanı mıyım?... Halbuki bizim birinci görevimiz dünyaya gelen her bebek yüzde 99 noktası sağlıklı doğuyor… 2015 yılı itibariyle hep bir metre bisiklet yolu yapan belediyeye bir bisiklet verelim, demiştim. Yani 10 kilometre yaptıysa 10 bin bisiklet. Derdimiz birine bisiklet vermek değil, böyle bir kültür ve pencereyi aralayabilmek. Ama burada samimiyetle söyleyeyim bana yüz tane belediye başkanının geldiğini düşünelim geçen bir yıl içinde, en az 60'ı ilçeme hastane, ilime hastane diye gelmiştir. Ya da boşaltılan bir hastanenin yerine talip olmak için gelmiştir. Ama bir milyon bisikletle ilgili 5 kilometre projem var diyen bir tane belediye başkanı gelmedi. Eleştirmek için söylemiyorum ciddi bir sağlıklı mantalite değişimine ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.

Müzzinoğlu, Başkanlar Topbaş ve Altepe ile birlikte çevreye duyarlı oldukları belirlenen kuruluşların temsilcilerine ödül verdi.

CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Müezzinoğlu: Ben Sağlık Bakanı mıyım, hastalık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER