Bakan Efkan Ala, Kolluk Gözetim Komisyonu'nu anlattı


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyonu, "Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı"nı görüşmek üzere toplandı. Burada bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Efkan Ala, bu tasarı ile kolluk şikayet sisteminin daha etkili ve hızlı işlemesini sağlamak, şeffaflık ve güvenirliliği artırmak, kolluk şikayet sistemine duyulan güvenin daha üst seviyelere taşınmasının sağlanmasının amaçlandığını ifade etti.

Devletin en önemli fonksiyonlarından birinin halkın huzur ve güvenliğini temin etmek, özgürlük ve güvenlik dengesi içerisinde temel hak ve özgürlüklerini kullanmalarını sağlamak olduğunu dile getiren Bakan Ala, kolluk görevlilerinin özgürlükleri sınırlayıcı nitelikte zaman zaman bazı olaylar çıktığında bazı yetkilere sahip olduğuna dikkat çekti. Bu yetkilerin kanun içinde kullanıp kullanmadığının tespitinin Türkiye'de olduğu gibi dünyada da önem arz ettiğini anlatan Ala, "Elbette kolluk içerisinde bir takım yanlışlar olabilir, suistimaller, yasaya aykırı eylemler olduğuna dair iddialar dile getirilebilir. Bu konuların açıklığa kavuşturulması, bu iddiaların üzerine ciddiyetle gidilmesi, uzman ve yetkili kişiler eliyle yansız ve objektif soruşturulması esastır. Bunun şu ana kadar böyle yapılıyor olması, bundan sonra da bu alanda hiçbir düzenleme yapmayacağımız anlamına gelmez." diye konuştu.

Güllük gülistanlık bir ortamdan da bahsetmediklerini belirten Bakan Ala, ciddi bir terör saldırısı altında terörle mücadele eden bir Türkiye'den bahsettiklerini aktardı. "Etrafımızda bir ülke batmış, başka bir ülkede iç karışıklıklar içerisinde ve bunun bizim buralarla kara sınırımız var. Hem oradaki istikrarsızlığın Türkiye'ye yansımasını engelleyici politikalar izliyoruz; hem Türkiye'nin içerisinde demokrasimizin standardını yükseltecek, ekonomisini kalkındıracak, sosyal refahını üst düzeye çıkaracak politikaları izliyoruz." diyen İçişleri Bakanı Efkan Ala, başka birçok alanda da reformlar yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Avrupa Birliği'ndeki (AB) üye ülkelerin çeşitli uygulamalarını değerlendirdiklerini dile getiren Bakan Ala, "Bu, vize muafiyeti çerçevesinde de ele aldığımız bir konu. Bu yükümlülükler arasında bulunmaktadır. Vatandaşlarımızın AB'de serbest vize almadan dolaşabilmelerini sağlayabilecek tasarılardan birisidir. AB'nin diğer ülkelerinden de yararlanarak bizler bu tasarıyı şekillendirdik." şeklinde konuştu.

Bu tasarı ile mevcut şikayet sisteminde idari soruşturma sisteminin güçlendirileceğini vurgulayan Ala, ceza yargılaması sisteminde bir değişikliğin öngörülmediğini kaydetti. Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda görev yapan kolluk personelini kapsayacağını anlatan Ala, Kolluk Gözetim Komisyonunun 7 kişiden oluşacağını ifade etti.

Komisyon Başkanının İçişleri Bakanı Müsteşarı, üyelerin ise Türkiye İnsan Hakları Kurumu Başkanı, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanı, İçişleri Bakanı Hukuk Müşaviri, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü, Adalet Bakanlığının önereceği 3 avukattan Bakanlar Kurulunun seçeceği bir avukat, İçişleri Bakanlığının önereceği 3 öğretim görevlisinden Bakanlar Kurulu tarafından seçilecek bir öğretim üyesinden oluşacağını dile getiren Bakan Ala, görev süresinin 4 yıl olacağını söyledi.

Bu komisyonun sürekli bir kurul olacağını belirten Ala, kolluk görevlileriyle ilgili tüm işlere bakacağını ifade etti. Doğrudan soruşturma yapma yetkisi olmayacağını, disiplin soruşturma açılmasını isteyebileceğini belirten Ala, her yıl komisyonun hazırlayacağı raporun Meclis'e ve Başbakanlığa sunulacağını kaydetti.
CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Efkan Ala, Kolluk Gözetim Komisyonu'nu anlattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER