Bakan Çelik: Şap hastalığıyla ilgili yeni bir virüs tespit edildi


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, şap hastalığıyla ilgili bilgi vererek, "Türkiye'de şimdiye kadar görülmeyen yeni tip bir virüs ilk kez 29 Eylül 2015 tarihinde Van'da görüldü. 2015'in ilk 9 ayında tespit edilen mihrak sayısı 92." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bakanlıkta şap hastalığıyla ilgili bilgi verdi. Bakan Çelik, şap hastalığıyla ilgili Türkiye'de şimdiye kadar görülmeyen yeni tip bir virüsün ortaya çıktığını söyledi. Virüsün ilk kez 29 Eylül 2015 tarihinde Van'da görüldüğünü belirten Çelik, "2015'in ilk 9 ayında tespit edilen mihrak sayısı 92. 29 Eylül'den bu güne kadar bu mihrak sayısı 217'ye ulaştı. Bu konuda ilgili yetkililerimiz yoğun bir çaba gösterdi. Bu mihrak sayısının 117'si söndürüldü. 100 mihrak şu anda aktif durumda. Bununla ilgili tarım il müdürlüklerimiz devreye girdi. Kendilerine yasanın verdiği yetki çerçevesinde 10 kilometrelik alanda karantina uygulanmakta. O bölgeye hayvan giriş ve çıkışı yasaklanmakta, hayvan pazarları kapatılmakta ve hayvanlar aşılanmaktadır." ifadelerini kullandı.

"4 MİLYON 600 BİN DOZ AŞI ÜRETİLDİ"

Panik yapılacak bir durumun olmadığını söyleyen Çelik, "Müteyakkız olmamız gerektiğini ve bütün sorumluların, üreticiden, ildeki ve ilçedeki sorumlulara, bakanlıktaki yetkililere varıncaya kadar bu konuda 100 mihrakta diye geçiştirme gibi lüksümüzün olmayacağını özellikle belirtmek istiyorum. Bu çerçevede bakanlık olarak genetik farklılıklarla dikkate alınarak zaman kaybetmeden yeni tip virüse karşı aşı üretim çalışmalarına başlanıldı. Yeni virüse karşı şimdiye kadar 4 milyon 600 bin doz aşı üretildi, bütün illere sevk edilmiş bulunmaktadır." şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, yeni virüsle mücadelede Şap Enstitüsü'nün ortaya çıkardığı hayvanlarda bağışıklık sistemini güçlendiren aşının Türkiye'nin dört bir yanına yaygınlaştırma çalışmalarının sürdürdüğünü ifade etti.

"FAO AŞIYLA İLGİLİ 5 MİLYON DOZ TALEPTE BULUNDU"

Yeni virüsün Nepal A tipi bir virüs olduğunu kaydeden Bakan Çelik, "4 virüs söz konusu. Mevcut üretilen aşı 4 virüse karşı bağışıklığı ve direnci artıran dörtlü bir karma aşı olduğunu belirtmek istiyorum. Bu hastalık birçok ülkede yaygınlaşmaya başladığı için FAO'nun Avrupa Şap Komisyonu Türkiye'nin elde ettiği bu aşıyla ilgili şu an itibariyle 5 milyon doz talepte bulunulmuş durumda. O ülkelerde de bu virüsün yok edilmesiyle ilgili yoğun bir şekilde biz de katkımızı sunacağız." diye konuştu.

"HAYVAN SEVKİNDE GEREKLİ HASSASİYETİ GÖSTERMEYENLERLE İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞ BULUNUYOR"

İl ve ilçe müdürlüklerine gerekli talimatların yazılı olarak ulaştırıldığını belirten Bakan Çelik, şöyle devam etti: "Hayvan sevkinde gerekli hassasiyeti göstermeyenlerle ilgili soruşturma başlatılmış bulunuyor. 100 mihraktan bahsediyorum, hayvan sevkiyatıyla ilgili hassasiyet gösterme görevi var herkesin. İlgililerden bahsediyorum. Bu hassasiyeti göstermeyenlerle ilgili eldeki bilgiler çerçevesinde soruşturma başlatılmış bulunuyor. Gerekirse görevden el çektirme konusunda kamuoyunun ve ilgililerin daha dikkatli olması açısından ikazlarımızın dozajını ifade etmek istiyorum. Ayrıca aşıyı gönderebilirsiniz ama aşının hayvana intikali önemli."

"TOPYEKÜN OLAYIN ÜZERİNE GİDİP BUNU SÖNDÜRME GÖREVİMİZ VAR"

Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da çalışmalarla ilgili Bakanlığa intikal etmiş bir engelin bulunmadığını aktaran Bakan Çelik, "Yalnız kamu görevlileri, 8 bin 300 civarındaki veteriner hekimler değil, bu anlamda özel veteriner arkadaşlarımızdan da hizmet alma onları da devreye koyma imkanları var. Topyekün olayın üzerine gidip bunu söndürme görevimiz var." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Çelik: Şap hastalığıyla ilgili yeni bir virüs... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER