Bahçeli istedi Yıldırım yaptı

Başkanlık 15 Temmuz sonrası bir kez daha gündemde. Ancak bu defa gündeme getiren ne sistemin en büyük savunucusu olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ne de herhangi bir AKP yetkilisi oldu. Başkanlık konusunu masaya, MHP Lideri Devlet Bahçeli getirdi. Başbakan Binali Yıldırım'da anında cevap verdi.

samanyoluhaber.com

Bahçeli başkanlığı Meclis'e taşıyor

Bahçeli’nin dünkü grup toplantısında yaptığı konuşmada “ya Erdoğan Anayasa’nın öngördüğü Cumhurbaşkanlığı yetkilerine çekilsin, ya da getirin Başkanlık sistemini Meclis’e oylayalım” çağrısına yanıt, bugün AKP’nin en tepe isminden, AKP Lideri ve Başbakan Binali Yıldırım’dan geldi.

Yıldırım, bugün partisinin İl Başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, bizzat Bahçeli’nin adını anarak, parti olarak Başkanlık sistemine geçiş önerisini TBMM’ye getireceklerini açıkladı. “Bahçeli’nin çağrısını kabul ediyoruz” diye söze giren Yıldırım, “Anayasa değişiklik önerisini Meclis’e getireceğiz” dedi.

SONUÇ NE OLURSA OLSUN REFERANDUM

Yıldırım, TBMM’de AKP’nin getireceği Başkanlık sistemine geçiş konulu Anayasa değişiklik paketinin, Genel Kurul’da ne oy alırsa alsın, referanduma götüreceklerini söyledi.

Anayasa’da yapılacak değişikliğin referanduma gitmeden doğrudan Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulup, kabul edilmesi için TBMM Genel Kurulu’nda salt çoğunluk olan 367 vekilin desteğini alması gerekiyor. AKP’nin vekil sayısı tek başına bu rakama ulaşmıyor.

Anayasa değişiklilerinin referanduma götürülmesi için ise 330 vekilin desteği gerekiyor. 317 vekile sahip AKP, tek başına bu rakama da ulaşamıyor. Ancak MHP’nin 40 vekili ile destek vermesi halinde, 330 rakamı bulunabilir. Bahçeli ise, dün yaptığı “başkanlık sistemini TBMM’ye getirin” çağrısında, aynı zamanda partisinin Başkanlık sistemini değil, parlamenter sistemi tercih ettiğini de açıklamıştı. 

Yani MHP’nin blok olarak destek vermesi, şu an için pek mümkün görünmüyor. HDP ve CHP de Başkanlık sistemine karşı çıkıyorlar.

Ancak AKP’nin 330’u bulmak için gerek parti gruplarıyla, gerekse bireysel olarak vekillerle temasa geçmesi bekleniyor.




<< Önceki Haber Bahçeli istedi Yıldırım yaptı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER