Aziz Sancar'lı 'nükleer' reklamına büyük tepki: Vatandaş kandırılıyor mu?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yayınladığı nükleer enerji tanıtım filminde Türkiye'nin Nobel ödüllü bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın yer alması çevrecilerin tepkisine neden oldu.

SHABER3.COM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Türkiye enerjide nükleer güç istiyor” sloganıyla yayınladığı tanıtım filminde Nobel ödüllü bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın da yer alması çevrecilerin tepkisine neden oldu. Tabipler Odası Mersin Şube Başkanı Ful Uğurhan, “Aziz Sancar klipte tıpta kullanılan nükleer teknolojiden söz ediyor. Tıpta nükleer teknolojiyi kullanıyoruz. İnsanlık yararına olacaksa tıpta elbette nükleer kullanılır. Biz nükleerin tıpta kullanılmasına değil, nükleer santrallere, bu santrallerde üretilen nükleer silahlara karşıyız. Bir bilim insanının ancak bu minvalde konuşmuş olabileceğine inanıyorum” dedi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Dönem Sözcüsü avukat Alpay Antmen ise, “Sayın Sancar burada nükleer teknolojiye ve temiz enerjiye vurgu yapmış, ancak kamu spotunda ‘Türkiye enerjide nükleer güç istiyor’ ifadeleriyle halkımız yanıltılmaktadır. Rusya, yapılan anlaşma gereğince Türkiye’ye nükleer teknoloji transferi yapmayacak. Sanki Akkuyu Nükleer Santrali yapılırsa Türkiye nükleer teknolojiye sahip olacakmış imajı verilmesi doğru değildir” diye konuştu. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Serdar Erkan da “Aziz Sancar’ın böyle bir şeye iyi niyetle girdiğine inanmak istiyorum. Böyle bir reklam filminde oynamış olmasından dolayı hem vatandaş olarak hem makine mühendisi olarak üzüldüm. İyice incelemeden bu reklamda oynadığını düşünüyorum. Gerçeği bilse, Mersinlilerin tepkisini bilse böyle bir reklamda oynamazdı, diye inanmak istiyorum” dedi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Mersin Şube Başkanı Maryet Tanlı, “Aziz Sancar dünyaca ünlü bilim insanı olabilir. Kimya dalında Nobel ödüllü olabilir. Ve nükleer konusunun gerekliliğine inanmış da olabilir. Ancak bu konudaki görüşünü bilimsel platformlarda belirtmesi gerekirdi. Gururumuz Aziz Sancar bu konuda bir reklama alet olmamalıydı. Aziz Sancar’ı üzülerek kınıyorum” diye konuştu. Jeoloji mühendisi Erkan Bilim, “Bilim insanlarının, çocukların reklam aracı olarak kullanmaları üzücü. Yerli, milli gibi söylemler her kamu spotunun ajitasyon kelimeleri haline geldi. Kamunun bu kadar yalanı süsleyerek sunmasını hayretle, şaşkınlıkla izliyoruz” dedi.
<< Önceki Haber Aziz Sancar'lı 'nükleer' reklamına büyük tepki: Vatandaş... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER