Aziz Sancar: Kendimi bildim bileli Galatasaraylıyım


2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar, kendini bildi bileli Galatasaraylı olduğunu söyledi.

Galatasaray Dergisi'nin ocak sayısında 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar ile yapılan söyleşi yer alıyor. Galatasaray Dergisi'nden Avi Albohayre'nin sorularını yanıtlayan Aziz Sancar'ın mesajlarından öne çıkanlar şöyle:

"İMZALI FORMALAR MEMLEKET HASRETİMİ YENİLEDİ"

Kendimi bildim bileli Galatasaraylıyım. Ne zaman olduğumu hatırlamıyorum. Sanırım Turgay ağabeyin, kendisine Berlin Panteri unvanını kazandıran başarısının etkisi olmuştur. Turgay ağabeyden ve Galatasaray futbol takımı oyuncularından imzalı formaları almak beni hem çok mutlu etti hem de memleketime hasretimi yeniledi.

"MAYIS'TA TÜRKİYE'YE GELDİĞİMDE GALATASARAY MAÇLARINI İZLEMEK İSTERİM"

Çalışmalarım dolayısıyla Türkiye'ye ziyaretlerim önceden belli olmayabiliyor. Genelde de yaz başı geldiğim için lig bitmiş oluyor o zamanlarda. 2016'da, 19 Mayıs'ta Türkiye'de olacağım. Geliş tarihim kesinleştiğinde, 8 Mayıs'taki Beşiktaş ya da 22 Mayıs'taki Kayserispor maçlarını izlemek güzel olabilir. Özellikle lig şampiyonluğu için önemli maçlar olur kanaatindeyim.

"MANCHESTER MAÇININ GOLLERİNİ HALA İZLİYORUM"

Keşke Galatasaray'ın bütün maçlarını izleyebilseydim. Galatasaray'ın özellikle 90'lardaki başarıları beni çok gururlandırmıştı. UEFA Şampiyonu olduğu sene bazı maçlar Galatasaray'ın büyüklüğünü herkese gösterdi. Herkes finalden bahseder ama ondan önce çok önemli ve keşke orada olsaydım dediğim maçlar vardı. Leeds maçlarını görmek isterdim. Aslında her şey Milan'ı 3-2 yenerek başlamıştı o sene. Tabii ondan önce de çok gurur verici maçlar oldu. 90'ların başında o müthiş Manchester United maçı vardı. Onu alabilirdik. İki dakika kala golü yedik. Yine de harika bir maçtı. Hala ara sıra YouTube'da golleri seyredip mutlu oluyorum.

"O KADROYU KİM UNUTABİLİR"

Amerika'da yerel ligleri takip etmek zor oluyor. Galatasaray'ımı görmek için tek ümidim Avrupa ligleri oluyor. 90'lardaki o muhteşem kadroyu kim unutabilir ki. Zaten o kadronun yeteneği UEFA Kupası'yla perçinlendi. O kadrodan ilk aklıma gelenler Tugay Kerimoğlu, Bülent Korkmaz, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Arif Erdem, Okan Buruk ve Hakan Şükür. Son zamanlarda ise Arda Turan'ı çok beğeniyle izliyorum. Müthiş bir yetenek. Galatasaray'da en çok takdir ettiğim oyuncular ise Turgay Şeren, Metin Oktay, Tanju Çolak, Gheorghe Hagi, Zoran Simoviç, Hakan Şükür, Hakan Ünsal ve Arda Turan.

"BİYOLOJİK SAAT UZMANLARININ ÖNEMİ"

Biyolojik saat DNA onarımının en yüksek ve en düşük olduğu zamanları ayarlar. O nedenle günün hangi zamanında DNA hasarı daha çabuk onarılır, hangi zaman onarım yavaş olur ve mutasyona yol açar sorularının yanıtları biyolojik saat tarafından saptanır. Biyolojik saatin spor performansı üzerinde de büyük bir etkisi vardır. O nedenle Amerika'daki profesyonel spor takımlarının çoğu biyolojik saat uzmanlarını danışman olarak kullanırlar. Umarım Galatasaray, özellikle İngiltere ve İspanya'da oynadığında bunu göz önüne alır.

"KİŞİYE ÖZEL DNA ONARIM HARİTASI"

Allah kısmet ederse bizim araştırmalarımız herkesin kendi genom DNA onarım haritasına sahip olmasını sağlayacaktır. Bunlar şüphesiz tanı ve tedavide faydalı olacaktır ama bu biraz daha zaman alacaktır. Biz ve yüzlerce bilim insanı daha bu tür araştırmaları yapıyoruz. Umarım 10 yıl sonra kanseri daha iyi anlamış oluruz. Anlayınca da tedavi yöntemi geliştirmek nispeten daha kolay olur.

"GENÇLER GÜNDELİK ÇEKİŞMELERDEN UZAK DURMALI VE ÇOK ÇALIŞMALI"

Hem Galatasaray Lisesi hem de öteki liselerdeki bütün gençlerden dileğim yaratıcılık yapmak için çalışmaları ve gündelik, politika tabanlı ve toplumsal çekişmelerden uzak durmalarıdır. Ayrıca matematik, fizik, kimya ve biyolojiye ağırlık vermelerini isterim. Pozitif bilimlerde olsun, sporda olsun çok çalışmak gerektiğini ne kadar vurgulasam azdır. Ne kadar zeki ve kabiliyetli olursanız olun, olağanüstü seviyede çalışmadan kendinize, ailenize, memleketinize ve insanlığa önemli katkı yapmanız mümkün değildir.

"BİLİM İNSANLIĞA OLAN BORCUMUZ"

Türkiye'de bilimin bizi Avrupa ve Amerika uygarlık düzeyine götürecek tek yol olduğuna inanıyorum. Bunun bizim insanlığa olan borcumuz olduğu kanısındayım. Kendimize sormamız gerek; niçin penisilini veya cep telefonunu biz icat etmedik? Bu gibi katılımları yapmak hem memleketimize hem de insanlığa olan borcumuzdur. Hep dışarıdan gelen keşif ve icatlarla memleketimiz ne kalkınabilir ne de biz bir Amerika veya Batı Avrupalı özgüvenine sahip olabiliriz.

"AİLEMDE HER TAKIMIN TARAFTARI VAR"

Galatasaray Spor Kulübü'ne ve bütün Galatasaraylı kardeşlerime selam ve sevgilerimi iletirim. Şunu da söyleyeyim ki, benim ailemde Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor ve Mersin İdman Yurdu taraftarları vardır, hepsini severim. Sadece Galatasaray'la oynadıkları zaman Galatasaray'ın kazanmasını isterim. O nedenle Galatasaraylı olmayan kardeşlerim alınmasınlar. Tabii UEFA maçlarında bütün Türk takımlarını desteklerim.
CİHAN
<< Önceki Haber Aziz Sancar: Kendimi bildim bileli Galatasaraylıyım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER