AYM'nin Dündar ve Gül kararı, tutuklu gazeteciler için emsal niteliğinde


Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün bireysel başvurusu üzerine verdiği 'hak ihlali' kararının diğer tutuklu gazeteciler için emsal teşkil edebileceğini söyledi.

Yaptıkları haberler sebebiyle 92 gün hapiste tutulan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile ilgili verdiği kararı değerlendiren Bacanlı, AYM'nin kararlarının genel bir hukuk prensibi olduğuna dikkat çekti.

AYM'nin kararı ve ardından gelen tahliye kararını olumlu bulduğunu belirten Bacanlı, "Anayasa Mahkemsi'nden yapılan basın duyurusunda burada istinat edilen fiilin gazetecilik faaliyetinden kaynaklandığı dolayısıyla suç şüphesi olmadığı belirtiliyor. Tutuklama kararında hak ihlali olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz dönemlerde yaşadığımız en büyük problem peşin cezalandırmalardan dolayı tutukluluk durumlarıydı. Bu ülkede 4-5 sene hukuksuz bir şekilde tutuklu kaldılar. Burada nispeten kısa sürede insanların tahliye olması son derece olumlu. Yani iyi ki Anayasa Mahkemesi var, iyi ki orada hakimler var." şeklinde konuştu.

AYM'nin Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili verdiği kararın diğer tutuklu gazeteciler için de emsal olabileceğini ifade eden Bacanlı, "AYM'nin ortaya koyduğu kara genel bir hukuk prensibi, genel bir hukuk anlayışı. Yani her dava konusu olayın ayrı ayrı AYM'ye gönderilip, ayrı ayrı kararlar alınması yerine emsal davalarda, mesela bu davada verilen karar diğer tutukluluk durumlarına ilişkin davalarda mahkemelerde emsal olarak nitelendirilmesi lazım." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber AYM'nin Dündar ve Gül kararı, tutuklu gazeteciler için... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER