AYM bu hızla giderse '472 yılda' ifade özgürlüğü başvurularını karara bağlayacak

Anayasa Mahkemesi (AYM) 2012-2018 yılları arasında ifade özgürlüğüyle ilgili 6667 başvurudan sadece 94 tanesini karara bağladı. AYM’nin bu hızla çalışması durumunda yeni başvurusu almasa bile sadece kalan başvuruları karara bağlaması 472 sene sürecek.

SHABER3.COM

AYM bireysel başvurulara ilişkin istatistikleri açıkladı. AYM’nin internet sitesinde yayımlanan istatistikler 2012’den başlayarak 2018’in ilk dokuz ayını içeriyor.

İfade özgürlüğü başvurularının sadece yüzde 1,4’ü sonuçlandı

Euronews'ten Servet Yanatma'nın haberine göre bu yedi senelik zaman diliminde ifade özgürlüğü ihlalleriyle ilgili 6667 başvuru yapıldı. AYM ise bunlardan bugüne kadar sadece 94 tanesini karara bağladı. Bu da AYM’nin mevcut hızıyla kalan başvuruları ancak 472 senede karara bağlayacağı anlamına geliyor. 7 senede bu alandaki başvuruların sadece yüzde 1,4’ü karara bağlanmış durumda.

7 senede 201 bin başvuru

AYM’ye 2012 yılından itibaren 201 bin 547 bireysel başvuru yapıldı. AYM bunlardan 161bin 84’ünü karara bağladı. Bu ise bireysel başvuruların yüzde 80’nin karara bağlandığı anlamına geliyor. Öte yandan bir başvuruda birden fazla hakkın ihlal edildiği iddiası ileri sürülebiliyor. Bundan dolayı yapılan bireysel başvurularda toplam hak ihlal iddiası sayısı ise 324 bin 620.

En fazla başvuru adil yargılanma hakkı

En fazla başvuru adil yargılanma hakkının ihlali üzerine geldi. 324 bin 620 hak ihlali iddiasından yüzde 57’si (186 bin 437) adil yargılanma hakkıyla ilgili. Bunu yüzde 12 ile mülkiyet hakkı takip ediyor. Ayrımcılık yasağı da yüzde 9 ile üçüncü sırada yer alıyor. Bunları; kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yüzde 5, diğer (insan haklarına saygılı devlet, temel hak ve özgürlüklerin korunması, temel hak ve özgürlüklerin sınırlanması vb.) yüzde 4 ve yaşam hakkı yüzde 3 ile izliyor.

Hukuk Profesörü Akdeniz: AYM seçici davranıyor

Euronews’a konuşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ifade özgürlüğüyle ilgili ihlal başvurularında karar oranının bu kadar düşük olmasının sebebini AYM’nin "seçici" davranmasına bağlıyor. Akdeniz AYM’nin Twitter ile ilgili 10 günde, Youtube ile ilgisi ise 6 haftada karar verdiğini hatırlatarak Wikipedia yasağına ilişkin başvurunun 15-16 ayda hala sonuçlanmadığını söyledi.

AYM’nin açıkladığı istatistiklerle şeffaflık görüntüsü vermeye çalıştığını, ancak istatistiklere yer almayan çok önemli konuların bulunduğuna dikkat çeken Yaman Akdeniz derdest dosyaların başvurucuların ihlal iddialarına göre detaylandırılıp açıklanmadığını bildirdi. 2013 yılında derdest başvuru sayısının 9 olduğunu belirten Akdeniz 7 senede karar verilemeyen bu başvuruların neler olduğunu sordu. Akdeniz, ifade özgürlüğüyle başvuruların kaç tanesinin kabul edilemez bulunduğunun da istatistiklerde yer almadığını bildirdi.


<< Önceki Haber AYM bu hızla giderse '472 yılda' ifade özgürlüğü... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER