Aydoğan: Kriz, turizmciye kontrolsüz yatak artırımını yeniden hatırlattı

Aydoğan: Kriz, turizmciye kontrolsüz yatak artırımını yeniden hatırlattı

Manavgat Titretengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği (TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, Rusya krizinin aynı zamanda Antalya bölgesinde pazar araştırılması yapılmadan kontrolsüz yatak artırımını da yeniden gündeme taşıdığını söyledi.

Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'da uzun vadeli turizm yatırımları öngörüsü kapsamında yatırım yapılan belediyelerin hepsinde 'turizm masasının' bulunduğunu belirten Aydoğan, turizm masasının bölge destinasyonunda bölgede bulunan tesislerin doldurulmasında risk oluşturacak yeni yatak arttırımına izin vermediğini kaydetti.

Rublenin bu sene uluslararası para birimleri karşısında değer kaybetmesi ile Antalya bölgesinde yüzde 25 oranında Rus turist kaybının oluştuğuna dikkat çeken Aydoğan, şunları kaydetti: "Pazar araştırılması yapılmadan Manavgat ölçeğinde 10 bin Antalya'da ise 35 bin yatak artışı oluyor. Turizmde rakip ülkelerinin hiçbirinde pazar araştırılması yapılmadan bir tek bile yatak artışı olmuyor. Biz bunu Almanya yatırımlarında gördük. Bu sene Rus turizminde yaşanan sıkıntılarda otelciler tesislerini doldurmak için mecburen fiyat indirimine gitmek zorunda kaldı. Buda turizm gelirlerini yüzde 25 oranında düşürdü. Turizm planlamaları akşamdan sabaha değişir değil en az 50 yılı kapsayacak şekilde yapılmalı."

KONTROLSÜZ YATAK ARTIŞI MARKA DEĞERİNİ ENGELLER

Butikçi, deri çantacı, hediyelik eşya ve bu yıl bu sektörde işler iyi gitti mantığı ile yapılan otel açılmalarının turizmi çıkmazda bırakacağının altını çizen Aydoğan, bu kısır döngü devam ettiği sürece Antalya'da turizmi 7 aydan 12 aya çıkarmanın hayalden öte gidemeyeceğini vurguladı. En son Rusya'nın Suriye sınırında sınır ihlali yaptığı gerekçesi düşürülen uçak krizi ile derinleşen gerginliğin turizmde planlamayı yeniden gündeme getirdiğini vurgulayan Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Turizmde yeni pazarlar akşamda sabaha bir anda oluşmuyor. Bir birikimle oluyor. Turizm yatırımlarında önce pazarlarımızı sağlamlaştırmalıyız. Geçen Rus turizmindeki kayıp turizm gelirlerinde yüzde 25 kayıp oluşturdu. Yeni krizle birlikte kimse bir öngörüde bulunamıyor. Ben otel yapayım müşteri nasıl olsa bulunur mantığı ile işler yürümez. Turizmde yükselen trent farklı olan kazanıyor. Yatırımlardan önce pazar araştırılması olmalı. Bu yapılmazsa marka değeri yüksek bir destinasyon oluşturamazsınız. Oteli doldurmak için sürekli fiyat indirimi turizmin reel gerçekleri ile bağdaşmaz." CİHAN
<< Önceki Haber Aydoğan: Kriz, turizmciye kontrolsüz yatak artırımını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER