Aydınlardan Baransu kampanyası

Balyoz darbe planına ilişkin yaptığı haberler nedeniyle tutuklanan gazeteci Mehmet Baransu'nun cezaevinde uğradığı hak ihlallerine son verilmesi ve derhal salıverilmesi için aydınlar imza kampanyası başlattı.

Aydınlardan Baransu kampanyası

Balyoz darbe planı haberinden dolayı tutuklanan gazeteci Mehmet Baransu için aydınlar çağrı yaptı: 110 gündür eşi dışında kimseyle görüştürülmüyor, tek başına bir hücrede tutuluyor. Gazetecilik yaptığı için işkence altında. Kendisinden açıkça intikam alınmakta olan Baransu hemen tahliye edilmeli ve adalet derhal yerine getirilmeli.

Balyoz darbe planına ilişkin yaptığı haberler nedeniyle tutuklanan gazeteci Mehmet Baransu'nun cezaevinde uğradığı hak ihlallerine son verilmesi ve derhal salıverilmesi için aydınlar imza kampanyası başlattı. Aralarında Ahmet İnsel, İsmail Beşikçi, Baskın Oran, Ufuk Uras ve Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu çok sayıda aydın, gazeteci, aktivist kampanyaya destek verdi. Aydınlar, “Türkiye'de devran çok hızlı dönmekte. Kendisinden açıkça intikam alınmakta olan Baransu ilk planda hemen tahliye edilmeli ve adalet derhal yerine getirilmelidir.” dedi.

Ankara Düşünce Özgürlük Girişimi' ismi altında bir araya gelen aydınların yayınladığı çağrı ve imza metni şöyle: “Mehmet Baransu'ya artık işkence yapılmasın! AKP iktidarının askerî vesayete karşı savaş açtığı dönemde Taraf gazetesi muhabiri Baransu'nun ilettiği belgeleri değerlendiren savcılık, Ergenekon ve benzeri davaları açmıştı. Şimdi AKP iktidarı kendi dışındaki herkese savaş açınca, askerlere yanaşmak zorunda kaldı. Yalçın Akdoğan'ın, “Milli ordumuza kumpas kuruldu” sözleriyle başlayan “yeni” ortamda savcı, 2009'da aralarında 5 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 100 yıl hapis cezası istenmiş olan Albay Temizöz gibi kişilerin de bulunduğu JİTEM davasında bile beraat talep etmiş bulunuyor. Bu şüpheliler zaten tahliye edilmiş vaziyette.

TEK BAŞINA VE 110 GÜNDÜR EŞİ DIŞINDA KİMSE GÖREMİYOR

Baransu, Silivri Cezaevi'nde 2 Mart 2015'ten beri tek başına bir hücrede tutuluyor. 110 gündür eşi dışında kimseyle görüştürülmüyor. Eşi geldiği zaman da çeşitli bahanelerle adliyelere ifadeye götürülüyor. Diğer mahkumlarla birlikte görüşe çıkmasına, spor yapmasına izin yok. Cezaevi yetkilileri ‘Emir böyle, izin veremeyiz.' diyor. Emir veren kim? Ayakkabı kutuları içinde para istifleyenlerin ve terörist IŞİD'e silah-mühimmat gönderenlerin elini kolunu sallayarak dolaştığı Türkiye'de gazeteci Mehmet Baransu, gazetecilik yaptığı için işkence altında. “Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma” ve “Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme”yle yargılanıyor.

118 BELGENİN KAYIP OLMASINDAN DA O SORUMLU

Bir de nasıl işse, Genelkurmay'ın bir yazısına dayandırılarak, Egemen Hareket planındaki 118 belgenin “kayıp” olmasından sorumlu tutuluyor. Baransu'ya cezaevinde bu işkenceleri yapanlar unutmasınlar: Yarın adil mahkemelerde mutlaka hesap verecekler. Türkiye'de devran çok hızlı dönmekte. Kendisinden açıkça intikam alınmakta olan Baransu ilk planda hemen tahliye edilmeli ve adalet derhal yerine getirilmelidir.

İmza verenlerden bazıları

Ahmet İnsel, Ahmet İsvan, Akın Birdal, Baskın Oran, Erdal Doğan, Fikret Başkaya, İsmail Beşikçi, Mihail Vasiliadis, Şanar Yurdatapan, Temel İskit, Ufuk Uras, Ragıp Zarakolu, Zeynep Tanbay, Hicri İzgören, Alev Er, Ferdan Ergut, Koray Düzgören, Ercan İpekçi, Necati Abay
<< Önceki Haber Aydınlardan Baransu kampanyası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER