Ayak başparmağının hareket etmesi namazı bozar mı?

Samanyoluhaber.com yazarı Dr. Ali Demirel okuyuculardan gelen soruları cevaplamaya devam ediyor. Demirel'in bu hafta cevapladığı soru 'Namaz' ile ilgili

SHABER3.COM

DR. ALİ DEMİREL 

Ayak başparmağının hareket etmesi namazı bozar mı?

Almanya’dan yazan okurumuz Mehmet Bey, namazda kıyam esnasında sağ ayağın başparmağının yerinden hiç oynamasının namaza engel olup olmadığını soruyor. 

Evet, bu düşünce halk arasında oldukça yaygın. “Sağ ayak başparmağı adeta çivi ile yere çakılmış gibi sabit olmalı” şeklinde bir kanaat var. Ancak böyle bir hüküm, ne hadis-i şeriflerde, ne de fıkıh alimlerimizin kitaplarında mevcut. 

Büyük ihtimal “ibadetlerde ihtiyat esastır” kaidesinden hareketle, Allah’ın huzurunda kalbin yanısıra şeklin de önemli olduğunu vurgulamak ve Allah’a karşı olması lazım gelen saygının bir parçası olarak “sağ ayağın baş parmağı yere çivi ile çakılmış gibi olacak” türünden sözler söylenmiştir. 

Tamamıyla hüsn-ü niyetle ifade edilen bu beyanları kabul ve tatbik etmek de bir mahzur olmasa da bunu, dinin aslî bir kaidesiymiş, buna uymayanın namazı bozulurmuş gibi düşünmek doğru değildir.
<< Önceki Haber Ayak başparmağının hareket etmesi namazı bozar mı? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER