Avusturya bütün yabancı siyasetçilere kapıyı kapatıyor

Erdoğan'ın söylemleri Avrupalı siyasetçileri yeni önlemler almaya itiyor

SHABER3.COM

Avrupa’da AKP’nin referandum kampanyası kapsamında yapmayı planladığı toplantılar iptal edilirken, Avusturya Dışişleri Bakanı Wolfgang Sobotka yabancı siyasetçilerin Avusturya’da konuşmalarının yasaklanmasını istedi.

ORF radyosuna konuşan Sobotka, yabancı politikacıların kendi ülkelerinin iç çekişmelerini Avusturya topraklarına taşımalarına izin vermeyeceğini söyleyerek, konuyla ilgili yasa taslağı hazırlandığını ve kabineye sunulmadan önce hukuk uzmanlarına gönderdiğini belirtti.

Avusturya’nın bu adımı ‘partili cumhurbaşkanlığı’nı esas alan anayasa değişikliği referandumundan önce, AKP’li siyasetçilerin Almanya’da yapmak istediği mitinglerine izin verilmediği bir dönemde geldi.

Sobotka, yeni düzenlemenin Türkiye’nin Avusturya’da yapacağı seçim kampanyalarına da uygulanacağını söyledi: “Federal hükümetin kabul etmesiyle, İçişleri Bakanlığı… eğer Avrupa insan hakları bildirgesinde belirtilen insani ve temel hakların korunmasına yardımcı olacaksa… yabancı bir siyasetçinin bir toplantıya katılmasını yasaklayabilir.”

‘Erdoğan gerilimi artırmak için Avusturya’ya gelemez’

Bunun Erdoğan’a seyahat yasağı anlamına gelip gelmediği sorulan Sobotka, Erdoğan’ı Avusturya’ya resmi ziyaret için gelmesinin memnunlukla karşılanacağını fakat Avusturya’da yaşayan Türk toplumu içinde gerilimi artırmak için gelemeyeceğini söyledi.

Sobotka, “Eğer gerekirse seyahat yasağı anlamına gelebilir, buna güvenlik güçleri karar vermek durumunda. Yabancı siyasetçilerin seçim kampanyalarına katılmamaları amacına ulaşmak için değişik imkanlar var” dedi.

Avusturya Başbakanı Christian Kern, AKP’nin referandum kampanyası için düzenlemek istediği miting ve toplantıların Avrupa genelinde yasaklanması gerektiğini savunmuştu.
<< Önceki Haber Avusturya bütün yabancı siyasetçilere kapıyı kapatıyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER