Avrupalılar ikiye bölündü: Türkiye ile tamam mı, devam mı?

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Türkiye’ye karşı izlenecek tutum konusunda uzlaşı sağlayamadı.

samanyoluhaber.com

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz geçtiğimiz hafta Ankara’ya “İktidar sahiplerini yollarından geri dönmeye ve Avrupa’nın demokrasilerimizin güçlenmesi için diyaloga uzattığı eli tutmaya çağırıyorum”diye seslenmişti.

Avrupa Komisyonu’nun Türkiye için hazırladığı İlerleme Raporu’nda özellilkle ifade özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve demokrasinin uygulanması gibi konularda yaşanan gerilemeye dikkat çekilmişti.

Raporun yayınlanmasından hemen önce Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye’yle AB üyelik görüşmelerinin dondurulmasını istemişti.

Schulz, son olarak darbe girişiminin ardından konuşulmaya başlanan idam cezasının geri getirilmesi halinde üyelik görüşmelerinin sona ereceğini söylemiş ve eklemişti: “Türkiye’deki durumun devam etmesi halinde, Avrupa Birliği olarak ekonomik yaptırımlar dahil, bazı önlemleri düşünmek zorunda kalacağız.”

Fransa ve Almanya ‘Devam’ dedi

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Türkiye’nin AB’de yeri olmadığını söyleyerek, müzakerelerin devamından yana olmadığını söyledi.

Ortak çıkarları hatırlatan Britanya Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise, aşırı tepkilerden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise muhalif gazeteci ve politikacıların tutuklanmasının ardından yoğunlaşan tartışmalara ilişkin bir açıklama yapmadı. SPD'li politikacı pazartesi akşamı siyasi görüşmelerde bulunmak üzere Ankara'ya gelecek. Bu, 15 Temmuz sonrası Steinmeier'in ilk ziyareti olacak.

Lüksemburg ve Belçikalı bakanlar Türkiye’yi demokrasiden uzaklaşmakla eleştirirken, Fransa ve Almanyalı bakanlar müzakerelerin devam etmesi gerektiğini, aksi durumun daha çok zarar getireceğini söyledi.

Toplantıdan önce Reuters’a konuşan Brüksel’de görevli bir diplomat müzakerelerin askıya alınma ihtimali hakkında, “Olabilecek bir şey. Ancak şimdi değil, AB liderleri Aralık ayında toplanmadan önce söz konusu olamaz” dedi.

Söz konusu toplantının tekrarı 15-16 Aralık'ta yapılacak, bu süre zarfında Türkiye'yle müzakere sürecinin devam edip etmemesine yönelik tartışmalar devam edecek

AB dışişleri bakanları toplantısında somut bir karar çıkması beklenmiyordu. Pek çok AB ülkesi, müzakerelerin tek taraflı kesilmesi halinde Türkiye'nin mülteci krizindeki işbirliğini feshetmesinden endişe ediyor.
<< Önceki Haber Avrupalılar ikiye bölündü: Türkiye ile tamam mı, devam mı? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER