Avrupa Birliği'nden Kosova'ya resmi tepki

Avrupa Birliği, geçtiğimiz hafta Kosova’dan kaçırılarak Türkiye’ye getirilen 6 Türk vatandaşı için tepki gösterdi.

SHABER3.COM

AB Komisyonu bir soruya verdiği cevapta Kosova’da kanuni oturumu olan 6 Türkün yakalanıp sınır dışı edilmesinin hukukun üstünlüğü ilkesi konusunda soru işaretleri oluşturduğunu belirtti.

Açıklamada hem Kosova hem de Türkiye eleştirildi. Komisyon sözcüsü Maja Kocijanciç, hukukun üstünlüğü ilkesinin AB’nin temel prensiplerinden biri olduğunu hatırlatarak, Kosova’nın insan hakları ile temel özgürlüklere saygılı olması gerektiğini vurguladı. Keyfi tutuklama, gözaltına alma ve sınır dışı etme uygulamalarının bu ilkelere aykırı olduğuna işaret eden Kocijanciç, Türkiyeli yetkililerin uygulamalarının da bu ilkelere aykırı olduğunu ifade etti. 

AB sözcüsü, 15 Temmuz darbesi faillerinin adalete teslim edilmesini çabalarını anladıklarını ancak her bireyin adil yargılama hakkına saygı duyulması gerektiğini vurguladı. Kocijanciç, iade taleplerinin de uluslararası standartlara uygun olması gerektiğini, AB adayı ve Avrupa Konseyi üyesi olan Türkiye’nin bu prensiplerle bağlı olduğunu hatırlattı. 

Hizmet hareketi mensubu 6 Türk vatandaşı geçtiğimiz Perşembe günü kanuni oturuma sahip oldukları halde Kosova’da tutuklanarak Türkiye’ye sınırdışı edilmişti. Kosova Başbakanı Ramuş Haradinac operasyondan haberi olmadığını açıklamış, içişleri bakanı ve istihbarat şefini görevden almıştı. Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ise operasyona destek vermişti. 

Ahvalnews
<< Önceki Haber Avrupa Birliği'nden Kosova'ya resmi tepki Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER