Avrupa Birliği, ortak sınır ve sahil muhafaza gücü projesini hızlandıracak


AB Zirvesi'nin dün geceki toplantılarından, mülteci akınına karşı sınır muhafaza ve sahil güvenlik ekipleri sevk edilmesi projesinin hızlandırılması kararı çıktı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve bazı liderler ise AB'nin bu güçleri, devletlerin onayı olmadan re'sen göndermesi fikrine karşı çıktı. Projenin detaylarının 2016 ortalarında netleşmesi bekleniyor.

Üç saatlik toplantının ardından yapılan açıklamada, Schengen bölgesinin dağılmaması için dış sınırlarda kontrolün kaçınılmaz olduğuna dikkat çekildi.

Yunanistan ve İtalya, mültecilerin kayıtlarının yapılacağı kabul merkezlerinden şu ana kadar sadece iki adet kurdu. Bu sayı 11 olarak öngörülmüştü. Bu ülkelerde kayıtları yapılan mültecilerden 160 binini almaya söz veren ülkeler ise şu ana kadar sadece 200 kişiyi kabul etti.

Türkiye'deki mülteciler için harcanmak üzere Ankara'ya verilecek 3 milyar Euro'nun nasıl toplanacağı da zirvede ele alındı. Bu miktarın 1 milyarının AB fonlarından karşılanması, kalanın ise devletler arasında pay edilmesi düşünülüyor.Avrupa-Birligi-ortak-sinir-ve-sahil-muhafaza-gucu-projesini-hizlandiracak-1968592.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Avrupa Birliği, ortak sınır ve sahil muhafaza gücü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER