Avrasya Tüneli'nde hesap tutmadı, Vatandaşın cebinden 123 Milyonu ödeyecek

Yıllık 25,6 milyon araç garantisi verilen Avrasya Tüneli’nde bu sayının 10 milyon araç altında kalındı, aradaki farkı yurttaş ödeyecek

SHABER3.COM

İnşaası ve açılışı sırasında yoğun eleştirilere uğrayan ve zararın yurttaşa fatura edileceği iddia edilen Avrasya Tüneli'nde kötü senaryolar gerçek oldu. Tünel yıllık araç beklentisi karşılanmadığı için zarar etti. Zarar yurttaştan tahsil edilecek.  

Hürriyet'ten Vahap Munyar'ın kaleme aldığı yazıya göre, yılda 25.6 milyon geçiş garantisi verilen tünelden sadece 15.6 milyon araç faydalandı. Ortaya 123 Milyon TL'lik kamu zararı çıktı.

Tünel ile ilgili bilgi veren Avrasya Tüneliİ İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ  Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ve Koreli CEO Sungjin Lee, Avrasya Tüneli'nin 2017’yi 15.6 milyon araç geçişi ile geride bıraktığını açıkladı. 

Arıoğlu," Bize verilen garanti, yıllık 25.6 milyon araca denk geliyor. Bu durumda geçen yıl 10 milyon araçlık eksik geçiş söz konusu. Bu araçların bedelini devlet bize ödeyecek. Garanti kapsamında devletten 123 milyon lira alacağız." dedi. 

'GARANTİYİ AŞARSA DEVLET KAR EDER'

Belirlenen günlük geçmesi gereken araç sayısnın 68 bin 500 olduğuna işaret eden Arıoğlu, "Geçen yılı günlük ortalama 41 bin araç geçişiyle kapattık. Bu yılın sonuna doğru garanti rakamını yakalarız. 2019’dan itibaren devletin bize fark ödemesi biter."dedi.

Arıoğlu, hesaplanan araç geçişinin ancak üçte ikisi karşılanan tünel için, "Garantiyi aşan gelirin yüzde 30’unu devlete ödeyeceğiz." dedi. 

'NİŞ ÜRÜN, YOĞUNLUĞI KALDIRMAZ, ÜCRETİ DE İNMEZ'

Arıoğlu tünelin geçiş ücretinde düşüş düşünülmediğini de belirterek, "Tünelin günlük kapasitesi 110 bin dolayında. Fiyatı indirip, aşırı yoğun hale getirmeyi kaldırmaz. Tünel, niş bir ürün gibi. Yani, trafikte asıl işine yarayanlar kullanır" diye konuştu
<< Önceki Haber Avrasya Tüneli'nde hesap tutmadı, Vatandaşın cebinden... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER