Av. Dikayak: Bir önceki emniyet müdürü neden yargılanmıyor?


İzmir'de merkezli 18 ilde, kamuoyunda "askeri casusluk" olarak bilinen davanın soruşturmasında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla dün düzenlenen gözaltına alınanların emniyetteki ifade verme işlemi sürüyor. İfadesi tamamlananlardan İzmir eski İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın avukatı Melih Dikayak, hiçbir emniyet müdürünün operasyonlara doğrudan müdahil olmadığını belirterek, "Operasyon 2010 yılında başlamış. Ali Bilkay Bey, operasyon başladıktan yaklaşık 1,5 yıl sonra göreve başlamış. Başlangıç ve sonuç kısmına baktığımızda, operasyonun neredeyse dörtte üçünde yok. Pekiyi dörtte üçünde olan il emniyet müdürü neden yargılanmıyor? Yani bu operasyonu başlatan, sürdüren, olgunlaştıran ve nihayet icra aşamasına getrien il emniyet müdürü yargılanmıyor. Operasyonda, göreve geldikten sonra icrası esnasında il emniyet müdürü olarak görev alan il emniyet müdürü yargılanıyor, pekiyi önceki neden yargılanmıyor? Yani birileri hazırlamış, pişirmiş, yedirmiş, Ali Bey'e sadece toparlaması kalmış. Bu kadar basit. Burada eğer bir suç varsa zaten bir öncekinin yargılanmaması her şeyi gözler önüne seriyor." dedi.

İzmir'de 44 emniyet görevlisi ve bürokrat, "askerî casusluk" davası olarak bilinen, gizli bilgi ve belge bulundurma davasında yargılanan sanıklar hakkında sahte delil ürettikleri iddiasıyla gözaltına alındı. Zanlıların avukatları, süreçle ilgili açıklamalarda bulundu. Av. Dikayak, bir il emniyet müdürünün, kendi dahli olmayan bir operasyondan dolayı sorgulanmasının toıplumun vicdanında makes bulmayacağını belirterek, "Ali Bilkay'ın İzmir Emniyet Müdürü olması nedeniyle atılı suçlamalara bizatihi karışmış olması, zaten işin doğasına aykırı. Bir il emniyet müdürünün, hiçbir zaman doğrudan yapılan operasyonlarda dahli olmaz. Sürece ilişkin bir katkısı olmaz. İl emniyet müdürleri, sadece operasyondan bir gün önce haberleri olur ve alınması gereken önlemler, o da şudur, eğer takviye kolluk personeli gerekiyorsa buna ilişkin görevlendirme yapar. Bu kadar. Suçlamalar zaten kamuoyunda anılan, bütün dosyalarda sabit, hepsi kopyala yapıştır yöntemiyle yapılan, 'terör örgütü üyesi olmak, yöneticisi olmak, sahte belge üretmek, delilleri yok etmek, karartmak, özel hayatın güvenliğini ihlal vs.', yani kamuoyunda bildiğimiz klasik suçlamalar. Hiçbirinin birinden farkı yok. Zaten şimdi Ali Bilkay'a yapılan suçlamanın tamamı alakasız, çünkü daha önce üç ilde emniyet müdürlüğü yapmış Ali Bey. Bu atamaları üç farklı bakan tarafından yapılmış; Muammer Güler, Beşir Atalay, İdris Naim Şahin. Bir il emniyet müdürünün, 14 bin polisten sorumlu, yani İzmir ilinde 14 bin kadar polis memurunun, emniyet personelinin işleyişinden görevli bir il emniyet müdürünün, herhangi bir operasyondan haberi olması düşünülemez. Şöyle bir ayrıntı var, operasyonlar ilgili şubeler tarafından yapılır. Şubeler hazırlıklarını yapar, planlamalarını yapar, bu plan çerçevesinde operasyonu gerçekleştirir. Hiçbir emniyet müdürü, bir operasyona doğrudan dahil olmuş değildir. Planlamaları bilmez. Kaldı ki bu planlama dediğimiz çalışmalar, savcılık talimatlarıyla yapılır. Burada savcı talimatıyla yapılan bir operasyon var. Ali Bilkay'ın operasyona müdahale etmesi sözkonusu değil. Bu bile başlıbaşına he rşeyi çürütüyor." dedi.

'ÖZEL HAYATA İLİŞKİN SORULAR SORULUYOR'

Gözaltında bulunan Ali Bilkay'a sorulan sorulara da değinen Av. Dikayak, "Aslında birtakım soruların sorulması dahi başlıbaşına suç. Bir kimsenin, yasadışı olmayan özel hayatını sorular sorarak sorgulayamazsınız. Bu onun özel hayatıdır. Anayasal hakkıdır. Bu haklar, doğuştan elde edilir. İnsan olmakla edinmiş olduğumuz haklardır bunlar. Tamamen resmi olarak yayımlanan yayın kaynaklarına ilişkin aboneliği sorgulandı. Bu bahsedilen yayın kaynakları halen yayında, bilinen gazeteler, dergiler. Bu tür dergilere, yayın kaynaklarına abone olup olmadığı soruldu. 'Toplu halde bir yemek yeme organizasyonu var mı gibi?' sorular soruluyor. Bir şekilde sorularla dahi gözaltındakiler üzerinde algı oluşturulmaya çalışılıyor. Sorular tamamen yönlendirmeyle hazırlanmış. 'Bir algı oluşturur muyuz, bir cevap alır mıyız?' gibi yönlendirmeli sorular. Tabii Ali Bilkay Bey tarafından bunlar cevaplandırılmayacak şeyler değil. Ali Bey'in bugüne kadar sicilinde en ufak bir olumsuzluk yok." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Av. Dikayak: Bir önceki emniyet müdürü neden yargılanmıyor? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER