The Atlantıc: Atilla hüküm giydikten sonra başka ABD yaptırımları da gelebilir

ABD'nin köklü yayın kuruluşlarından The Atlantic dergisi'ne göre Amerikan devleti, Zarrab davası sınrası başka önemli isimlerin de peşine düşecek

SHABER3.COM

Demokrasileri Savunma Derneği kıdemli başkan yardımcısı ve ayrıca Reza Zarrab davası olarak bilinen İran yaptırımlarını delme davasında tanık olarak açıklanmasına rağmen son dakikada tanık koltuğuna çağrılmayan Jonathan Schanzer’in yazdıklarına göre, Türk bankacı Mehmet Hakan Atilla’nın mahkumiyeti sonrası ABD Adalet Bakanlığı’nın İran’a karşı yaptırımları bozmaktan dolayı başka isimlerin peşine düşmesi de sürpriz olmaz. 

Ahval'de yer alan çeviri habere göre ABD Hazine Bakanlığı eski yetkilisi olarak konunun ABD sistemi içindeki çalışmasını da bilen Schanzer “Okuduğum belgelere dayanarak söyleyebilirim ki, Adalet Bakanlığı’nın hedefinde yeni yaptırımlar görmek sürpriz olmayacaktır.  Bu da var olan müttefiklerimiz ve diplomatik anlaşmalarımız konusunda tatsız sonuçlar doğuracaktır. Belki gelecekte yaşanacak iddianamelerden daha fazla bilgi sahibi olabiliriz” şeklinde konuşuyor. 

Schanzer ilk kez, Zarrab davası esnasında ABD Hazine Bakanlığından kendisine yetkililerin gelerek davanın sürdüğü zamanlarda yardım istediğini de yazıda açıkladı.

Schanzer’e göre Atilla’nın yardımcı olduğu İran asıllı Türk altın tüccarı Reza Zarrab’ın İran’a uygulanan yaptırımları görmezden geldiğinin ortaya çıktığı Atilla davası çok önemli. Birçok Türk ve İranlı bankacı ve devlet görevlisi söz konusu düzene yardım etmek ve kar sağlamakla suçlanıyor.

 “Soruşturmalarımız derinleştikçe Zarrab’ın yaptıklarının İran’a 100 milyar dolardan fazla getiri sağlayabileceğini ve bunun yakın tarihteki en büyük dalaverelerden biri olduğunu fark ettik diyor.”

Schanzer’e göre Türkiye’nin bu olaylara bu kadar dahil olmasının tek nedeni yaklaşan seçimler.

“Ardından Ankara’nın siyasi motivasyonunu öğrendik: Altın ticareti Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrar seçilme şansının azalabileceği dönemde ihracat rakamlarını yüksek tutmaya yaradı.”

“Yapılan her işlemden komisyon alarak inanılmaz zengin olan Zarrab (Mahkemede bu miktarı 150 milyon dolar olarak tahmin etti), 2015 yılında Erdoğan’ın da alkışları arasında bir Türk ticari derneğinden başarıları için ödül bile aldı.''

<< Önceki Haber The Atlantıc: Atilla hüküm giydikten sonra başka ABD... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER