Atilla suçlu bulundu şimdi ne olacak?

Zarrab davasında Hakan Atilla'nın 12 kişilik jüri tarafından suçlu bulunması sonrası süreç nasıl işleyecek?

SHABER3.COM

2016 ortalarından bu yana ABD'de tutuklu yargılanan Reza Zarrab'ın itirafçı olması ve Amerikalı savcılarla işbirliği yapması sonrası mahkeme bir anda Halkbank'ın yargılandığı ambargoyu delme davasına dönüşmüştü. Mahkemenin tek tutuklu sanığı Halkbank Genel müdür yardımcısı Hakan Atilla, mahkemeye sunulan binlerce sayfalık döküman, fiziki ve dijital takip delilleri ile Zarrab'ın itiraflarının muhatabı olmuştu.

Zarrab'ın 'rüşvet vermediğim bir bürokrat' diye tanımladığı Hakan Atilla itirafçı olmayı reddederek savunmasını yapmış, suçsuzluğunu 'verilen görevi yaptım' ve 'Zarrab güvenilmez biridir' argümanları üzerine kurmuştu.

Bu argümanlar jüriyi ikna edemedi ve 5 ayrı suçu işlediği sonucuna varıldı.

Öncelikle mahkeme hakimi Richard Berman'ın Hakan Atilla için verilecek cezayı kararlaştıracağı süreç başladı. Berman kararını 11 Nisan 2018 günü açıklayacak. Gazeteci Adam Krasfeld, duruşma sonrası Atilla'nın avukatı Victor Rocco'ya giderek ''müvekkiliniz adil yargılandı mı?'' sorusunu sorduğunu, cevap olaraksa "Bence davalar hiçbir zaman mükemmel değildir. Bu da mükemmel değildi. Temyiz mahkemeleri zaten bu yüzden var." dediğini aktardı. 

Atilla'yı uzun yıllar ABD cezaevlerinde tutabilecek bir cezanın gelmesi sürpriz olmazken Hakan Atilla'nın hala savcılıkla işbirliği yapma şansı bulunuyor. Sistemin ana oyuncularını ve savcılığın elinde olmayan özel bilgileri paylaşması durumunda eski bankacının serbest kalma ya da ceza indirimi söz konusu olabileceği belirtiliyor. Ancak bu ihtimal Hakan Atilla'nın elinde gerçekten, şimdiye kadar açıklamadığı önemli bilgiler varsa geçerli. 

Hakan Atilla'nın suçlu bulunması Halkbank'ı da otomatikman suçlu durumuna düşürüyor. Bundan sonra davanın ilerleyen dönemlerinde bankaya da bir cezanın çıkması bekleniyor. Bunun yanı sıra 17 Aralık soruşturmasıyla birlikte davayı da takip eden gözlemcilerin ortak kanaati Hakan Atilla'nın aslında emirleri yerine getiren bir bürokrat olduğu, geri planda ambargoyu delen, sistemi kuran, organize eden ve bundan rüşvet yoluyla büyük gelirler elde eden siyasiler ve devlet yetkililerine mutlaka bazı suçlamalar getirileceği yönünde. 

Bu organize suç çetesinin önemli ayakları olan siyasilerin de yakında ciddi suçlamalara cevap vermek zorunda kalabileceği yüksek ihtimaller arasında.

Samanyoluhaber.com ANALİZ
<< Önceki Haber Atilla suçlu bulundu şimdi ne olacak? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER