ATB Başkanı Çandır: Her gün 1 milyar insan aç yatıyor


Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, her gün 1 milyan insanın yatağına aç yattığını söyledi.

Gıdanın insanoğlunun varlığını devam ettirebilmesi için vazgeçilmez olduğunu belirten ATB Başkanı Çandır, 16 Ekim Dünya Gıda Günü sebebiyle yayınladığı mesajında, 7,2 milyar insanın yaşadığı dünyada her geçen gün gıdaya ulaşım zorlaştığını belirterek, "1 milyar insanın yatağına aç yattığı günümüzde 1,3 milyar insanın aşırı beslenme nedeniyle çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kaldığı büyük bir çelişkiyi yaşıyoruz." dedi.

Adaletsizliğin sebeplerinin başında gıda politikalarının son 50 yıldır plansız yürütülmesinin geldiğini kaydeden Çandır, "Günümüzün hastalığı aşırı ve lüks tüketim alışkanlığı, gıdaya adil ulaşmanın önündeki engellerden biri olurken, gelişmiş ülkeler dışında nüfus planlamasının uygulanmaması gıdaya ulaşımı güçleştirmektedir. 21. yüzyılda hala insanlar aç yatağa yatıyor, çocuklar açlık yüzünden ölüyorsa, ülkelerin politikalarını gözden geçirmeleri zorunludur. Unutulmamalıdır ki gıdaya ulaşmak en temel insan hakkıdır." ifadesini kullandı.

Yapılan araştırmaların üretim miktarı artarken gıda fiyatlarının 4 yılın en düşük seviyesine gerilediğini ortaya koyduğuna işaret eden ATB Başkanı, Türkiye'de bunun tam terzi bir yaşandığını kaydetti. Türkiye'de gıda enflasyonunun yıllık yüzde 14,4 ile son 4 yılın zirvesine çıktığına işaret eden Ali Çandır, mesajını şöyle tamamladı: "Yıllık kişi başı milli gelirin 10 bin doların altına düştüğü günümüzde temel hedefi ailesini geçindirmek olan bireylerden oluşan toplumumuzda gıda fiyatları gündemimizi epeyce meşgul etmeye devam edecektir. Doğal kaynakları, çevremizi ve tarım topraklarını koruyarak, üreticiyi doğru yöntemlerle destekleyip onları üretimde tutarak, tarımsal Ar-Ge'ye daha fazla bütçe ayırarak, tarımsal ürün planlaması yaparak, israfı önleyerek, toprağı işlemede aile işletmelerine öncelik vererek, adaletli bir dağıtımla gıdaya ulaşımı kolay hale getirebiliriz. Sosyal devlet olma anlayışı, herkesin gıdaya ulaşımını öngörmektedir, devletimiz de planlamasını bu yönde yapmalıdır." CİHAN
<< Önceki Haber ATB Başkanı Çandır: Her gün 1 milyar insan aç yatıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER