"Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci Bakanlar Konferansı" İslamabad'da başladı


Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci Beşinci Bakanlar Konferansı, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in açılış konuşması ile başkent İslamabad'da bugün başladı.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai, Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci Beşinci Bakanlar Konferansı'na katılmak üzere sabahın erken saatlerinde Pakistan'ın başkenti İslamabad'a geldi. İslamabad'daki Nur Khan hava sahasına uçağı inen Gani'yi, Pakistan Başbakan Şerif'in yanısıra Genelkurmay Başkanı Rahil Şerif, Hava Kuvvetleri Komutanı Sohail Aman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Muhammed Zakarullah, Savunma Bakanı Havaja Asıf ve üst düzey askeri ve sivil yetkililer karşıladı.

Ayrıca konferansa Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı bildirildi. Çavuşoğlu'nun Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ile görüştükten sonra akşam üzeri tekrar Türkiye'ye döneceği ifade edildi.

Başkent İslamabad'daki Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci Beşinci Bakanlar Konferansı, Şerif ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai tarafından yapılan konuşmalarla başladı. Şerif açılış konuşmasında, "Asya'nın kalbinde fikirler, projeler ve vizyonların uygulanması için somut noktalarda bir araya gelme" mesajı verdi. Şerif ayrıca, komşuluk ilişkilerinde barışçıl yolu tercih etmenin Pakistan'ın dış stratejisinin esası olduğunu belirtti.

Afganistan'ın egemen bir devlet olduğunu vurgulayan Şerif, uluslararası toplumların Afganistan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyması gerektiğini ve seçim ile yönetime gelmiş hükümetin ülkedeki tek otorite olduğunu ifade etti.

Pakistan'ın terörizmi yok etmek için gösterdiği çabaya dikkat çeken Şerif, 1,5 yıl önce ülkenin kuzeyinde başlattıkları Zarb-ı Azb isimli kapsamlı operasyona vurgu yaptı. Sınır yönetiminin önemine dikkat çeken Şerif, çok sayıda mültecinin aynı anda sınırı geçmesinin büyük riskler getireceğini kaydetti. Şerif ayrıca, "Afganistan'ın düşmanı, Pakistan'ın düşmanıdır." dedi.

Afgan lider Eşref Gani ise açılış konuşmasında, Pakistan'ı, Zarb-ı Azb operasyonları için kutlarken, ülkesinin Pakistan ile birebir ilişkiler kurmasını ve iki ülke arasındaki karşılıklı güvenin daha da güçlenmesini istediklerini belirtti.

Gani ayrıca, onlarca yıldır milyonlarca Afgan mülteciyi ağırladıkları için Pakistan'a teşekkür ettiğini ve terörizmin iki ülkenin de ortak düşmanı olduğunu kaydetti.

Afganistan'ın durumunun görüşüldüğü konferans, Türkiye'nin girişimiyle 2011 yılında başlamıştı. Bu yıl beşincisi düzenlenen konferansın bölge ilişkilerine yeni bir ivme kazandırması bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber "Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci Bakanlar Konferansı"... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER