Asya Derneği Nepal'e çıkarma yaptı

2011 yılından bu yana faaliyet gösteren Asya Derneği, en son 7.9 büyüklüğünde depremle sarsılan, yaklaşık 8 bin kişinin hayatını kaybettiği, 4,5 milyon insanın yaşam mücadelesi verdiği Nepal’e yaraları sarmak üzere dün gece saatlerinde yola çıktı.

Asya Derneği Nepal'e çıkarma yaptı

Uzman psikologlardan oluşan Asya psiko sosyal destek birimi, afet sonrası ortaya çıkan, ya da çıkabilecek psikolojik uyumsuzluk ve bozuklukların önlenmesi, aile ve toplum düzeyinde ilişkilerin yeniden kurulması ve geliştirilmesi. Afetten olumsuz etkilenenlerin normal yaşamlarına geri dönme sürecinde kapasitelerini fark etmelerini ve güçlenmelerini sağlamak amacıyla afeti derinden yaşayan, 8 bin civarı insanın hayatını kaybettiği, yaklaşık 4,5 milyon insanın etkilendiği Nepal’e çalışma yapmak üzere hareket etti. 






Ruhlardaki yaralar kalıcı olmasın diye



Asya psiko sosyal ekibinin başında bulunan Yrd. Doç. Dr. Vedat Bilgiç, Sabiha Gökçen havalanın da yaptığı açıklamada, ‘’Doğal afetler, toplumun normal yaşam düzenini bozan ve onun uyum sağlama kapasitesini aşarak dış yardıma gereksinim duyuran olaylardır. Özellikleri, genellikle ani ve beklenmeyen bir zamanda olmaları ve büyük yıkımlar yapmalarıdır. Dünyada en sık görülen doğal afet türü depremlerdir. Deprem kendi zararından başka neden olduğu yangın, sel ve toprak kayması gibi başka afetlere de yol açabilen bir olaydır. Bu bağlamda zarar gören, korkan ve çaresizlik psikolojisine girerler. Bizde Asya psiko sosyal gönüllüleri olarak, 4 psikolog arkadaşım Mehmet Akif Aydın, Şule Kara,  birlikte Nepal halkının bir nebze olsun yaralarına merhem olmak, psikolojik durumlarını tespit etmek ve yanlarında olduğumuzu göstermek amacıyla gidiyoruz. 7.9 büyüklüğünde depremde zarar gören yaklaşık 4,5 milyon insandan bahsediliyor. Bu rakam Nepal gibi 30 milyon nüfuslu ülkenin 6/1’ne tekabül ediyor ve gerçekten çok yüksek bir sayı diye düşünüyorum’’ diye konuştu. 




Afetler fiziki hasarlardan çok, psikolojik yıkımlarla uzun yıllar belleklerde etkisini devam ettirir, diyen psikolog Asiyenur Nihan Akkoyun,  bunun bilinciyle Nepal’de başta çocuklar olmak üzere kadın, yaşlı ve tüm fertlere yardımcı olmak için yola çıkıyoruz. Akkoyun, ‘’Öncelikli olarak depremde anne babasını ve yakınını kaybetmiş kimsesiz çocukların sıkıntılı durumlarını tespit etmek, anne-babasız hayata devam edebilme egzersizi yaptırmak ve hayata daha sağlıklı nasıl tutunabilirler konusunu işlemek olduğunu söyleyebilirim. Çocuklarda kapalı alanlara girememe, binalara girememe, anne ve baba yanında uzaklaşmaya tepki verme, daha önce kaybettiklerinden dolayı yaşadığı korku nedeniyle, oyun ve oyuncaklardan uzaklaşma, travmatik olayı hatırlayamama, göz önüne gelen ve tekrar eden travmatik görüntüler, uyku ve iştah bozuklukları gibi belirtiler yasabiliriz’’ dedi.



Genel Başkan Levent Eyüboğlu, ASYA Arama Kurtarma Sağlık ve Acil yardımlar Derneği olarak şimdiye kadar 15 büyük afette başarıyla görev yaptığını söyledi. Eyüpoğlu, Ülkemizde büyük yaralar açan 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında ihtiyaca binaen kurulan Asya, geride kalan süre zarfında ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde deprem, sel, fırtına ve tayfun gibi afetler sonrası; din, dil ve ırk farkı gözetmeksizin Türkiye’den tüm dünya insanlarının yardımına koşan bir gönüllü kuruluş olarak öne çıkmıştır. ASYA; dünya standartlarına uygun olarak arama-kurtarma, medikal destek ve psiko-sosyal destek ekipleri halinde organize edilmiş son teknoloji ekipmanları ve 350 profesyonel ekibiyle her an olabilecek afetlere hazır.” dedi.
<< Önceki Haber Asya Derneği Nepal'e çıkarma yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER