Askerdeki şüpheli intihar olaylarıyla ilgili Meclis Araştırması istedi


HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, askerlik görevi sırasında yaşanan şüpheli intihar olaylarının tüm boyutlarıyla araştırılarak bu konuda alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Meclis Başkanlığı'na verilen önergenin gerekçe bölümünde Aydoğan, Türkiye'nin zorunlu askerlik görevi sırasındaki hak ihlallerinin en yoğun olduğu ve yine zorunlu askerlik görevi sırasında şüpheli asker intiharlarının en fazla yaşandığı ülkelerin başında geldiğini iddia etti.

Buna karşılık gerek TSK ve gerekse geçmiş AK Parti hükümetlerince yaşanan şüpheli intihar vakalarının incelenmesine ve aydınlatılmasına dair yeterli bir çaba gösterilmediğinin görüldüğünü savunan Aydoğan, Türkiye'de her ay en az üç zorunlu askerin şüpheli biçimde intihar ettiğinin kamuoyuna yansıdığını öne sürdü.

Zorunlu askerlerin haklarını savunmak amacıyla kurulan Zorunlu Asker Hakları Platformu'nun kendilerine gelen bilgilerden yola çıkarak hazırlamış oldukları raporda, yalnızca 2015 yılında 31 zorunlu askerin şüpheli bir şekilde intihar ettiğinin yer aldığını aktaran Aydoğan, şöyle devam etti: "Yine platformun 2016 yılı için yapmış olduğu açıklamada 2 zorunlu askerin şüpheli biçimde intihar ettiği yer almıştır. Platform, bu sayıya kendilerine gelen bilgilerden yola çıkarak ulaştıklarını ve zorunlu askerlerin intiharı konusunda resmi bir açıklamaya da ulaşamadıklarını belirterek gerçek sayının basına yansıyanın çok daha üzerinde olduğunu belirtmiştir. Şüpheli biçimde gerçekleşen zorunlu asker intiharlarının önündeki en önemli engel faillere yönelik cezasızlık uygulamasının varlığıdır. Yaşanan intihar olayları askeri savcılıklar aracılığıyla soruşturulmakta, ancak askeri savcılıklar tarafından gerçekleştirilen bu soruşturmaların takipsizlikle neticelenmesi zorunlu askerlik görevi sırasında yaşanan intiharların esas nedenlerinin belirlenmesinin önünde de önemli bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Adil ve tarafsız bir soruşturma süreci için ancak bu şüpheli asker intiharlarına ilişkin adli sürecin bir bütün olarak askeri yargıdan alınarak sivil yargıya devredilmesi ve tüm kötü muamele, intihar ve şüpheli ölüm iddialarının zamanına ve failine bakılmaksızın sivil mahkemelerce soruşturulması gerekmektedir."

ANAYASA MAHKEMESİ HAK İHLALİ KARARI VERDİ

Anayasa Mahkemesi'nin kışlada intihar ederek hayatını kaybettiği ileri sürülen zorunlu asker Mazlum Karabulut hakkında yaşam hakkının ihlâl edildiği ve etkin soruşturma yürütülmediği yönünde bir karar verdiğini hatırlatan Aydoğan, şunları kaydetti: "Bu kararı 2015 yılında bir basın açıklaması ile duyurmuştur. Mahkeme yaşam hakkı kapsamında etkili soruşturma yükümlülüğünün ihlal edildiğine karar vermiş ve yeniden soruşturma açılmak üzere dosyayı askeri savcılığa göndermiştir. İntihar ettiği iddia edilen zorunlu asker Mazlum Karabulut hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararı, zorunlu askerlik görevi sırasında meydana geldiği iddia edilen intiharlar ve şüpheli ölümler konusunda da bir emsal niteliği taşımıştır. Bu çerçevede 'yaşam hakkı' konusunda ayrıntılı bir içtihat oluşturulan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yaşam hakkı ile devletin etkin soruşturma yürütme yükümlülüğüne ilişkin kararlarına atıfta bulunulan Anayasa Mahkemesi kararından hareketle zorunlu askerlik görevi sırasında intihar ettiği iddia edilen şüpheli tüm asker ölümlerinin nedenlerinin araştırılması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu'nun kurulmasını talep ediyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Askerdeki şüpheli intihar olaylarıyla ilgili Meclis Araştırması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER