'Asırlık' Mehmet Dede yıllara adeta meydan okuyor


Batman'da yaşayan 11 çocuk, 255 toruna sahip 117 yaşındaki Mehmet Alay, yıllara adeta meydan okuyor. İluh Mahallesi'nde oturan, kimliğinde 01. 01.1929 doğumlu görünen ancak kemik testi sonucu gerçek yaşı 117 olduğu tespit edilen Mehmet Alay, sağlıklı şekilde yaşamını sürdürüyor. Tütün ürünlerinden nefret eden Mehmet Dede'nin tek bir dişi bile çürümemiş, hepsi sağlam.

Mahalle sakinlerinin asırlık çınar ismini verdiği Alay, yaptığı sadakaların yanı sıra 5 vakit namazını da ihmal etmiyor. Eşini 12 yıl önce kaybeden Mehmet Dede, her ay 1 koyun kesip ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor. Cami ve derneklere kendi imkanı doğrultusunda destek olmaya çalışan Alay, vaktinin çoğunu kendisine ait odasının cam kenarındaki yolu izleyerek geçiriyor.

Mehmet dedenin oğlu Şakir Alay, babasının ömrünün çoğunu köyde geçirdiğini ifade ederek, "Biz uzun yıllar köyde hayvancılık ve tarım işi ile uğraştık. Köyde yaptığımız bulgur, süt, yoğur, peynir gibi ürünleri tüketiyorduk. Babamın bu kadar uzun yaşaması yediklerinden kaynaklanıyor. Köyde tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorduk. Daha sonra Batman merkeze taşındık. Buraya gelince de sürümüz vardı. Burada zor oldu, bundan dolayı hayvancılık işini bırakmak zorunda kaldık. Babamın durumu annemin ölümünden sonra kötü oldu, yani biraz zayıfladı, üzüldü. Kalbinden biraz rahatsız, nefes alma sıkıntısı var. Onun dışında gayet iyi durumda." dedi.

Mehmet Dede'nin fazla et tükettiğini ifade eden Alay, "Et onun vazgeçilmez yiyecekleri arasındadır. Bazen sabah kahvaltısında bile et yiyor. Süt ürünlerine ağırlık veriyor. Hava güzelse dışarı çıkarıp gezdiriyoruz. Bazen yüksek yerlere götürüyorum. Daha temiz bir hava alması için gezdiriyorum. Genelde babam cam kenarından yolu izler. Herkes babama asırlık çınar der. İlerleyen yaşına rağmen durumu gayet iyi. Bu durumu iyi beslenmesinden kaynaklanıyor." diye konuştu.

"TÜTÜN ÜRÜNLERİNDEN NEFRET EDER, TEK BİR DİŞİ BİLE ÇÜRÜMEDİ"

Babasını, bundan 7 yıl önce devlet hastanesine götürdüğünü, gerçek yaşının 117 olarak tesbit edildiğini belirten Alay, şöyle devam etti: "Bundan 7 yıl önce babamın kemik yaşı 110 olarak açıklandı. Geç kimlik verildiği için yaşı da küçük yazılmış. 11 çocuğu var. Bu çocuklarından 93 torunu var. Bu torunların da yaklaşık 255 çocuğu var. Yani toplamda 300'ye yakın birinci derece çocuk ve torunu var. Babam tütün ürünlerinden nefret eder. Tek bir dişi bile çürümemiş hepsi sağlam. Yemek konusunda iyi yer çok şükür herhangi bir sorunu yok. Her konuda titiz ancak yemek konusunda çok daha titiz. Doktora çok sık gitmiyoruz. En son kalp rahatsızlığı nedeniyle gitmiştik. Onun dışında çok fazla gitmiyoruz."

"NAMAZINI KILAR ve HAYIR İŞLERİNİ YERİNE GETİRİR"

Babasının ibadet konusunda hassas olduğunu vurgulayan Alay, "Babam namazlarını ihmal etmiyor. İbadetini kesinlikle yerine getiriyor. Her ay kurban keser ve mahalledeki ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor. Cami ve hayır kuruluşlarına da yardımlarını esirgemez. Doğal besleniyor. Tandır emeği dışında ekmek tüketmiyor. Bu kadar uzun yaşamasının sırrı da doğal beslenmesidir." dedi.

"BİZİM ZAMANIMIZDA ZENGİN FAKİRE MERHAMET EDERDİ"

Türkçe bilmeyen Mehmet Dede ise Kürtçe konuşarak şunları söyledi: "Çok köyüme geri gitmek isterim. Ama takatim yok. Biz köyde tarla sürerdik, durmadan çalışırdık. İnsanlar fakirdi, zengin olan fakire merhamet ederdi. Ama şu an öyle değil. O zamanlar insanlık vardı. Şeref vardı. Kimine göre şu an güzel olabilir ama bana göre en güzel hayat yıllar önceydi."

CİHAN
<< Önceki Haber 'Asırlık' Mehmet Dede yıllara adeta meydan okuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER