Aşırı gübreleme hem cebe, hemde toprağa zarar veriyor

Aşırı gübreleme hem cebe, hemde toprağa zarar veriyor

Gübretaş ile Çankırı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen 'Gübreler, gübreleme ve bitki beslenme' konulu seminer Büyük Otel'de gerçekleştirildi.

Tarım Kredi Kooperatifi Ankara Bölge Müdürü, Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Veli Altunkaş, Tarım Kredi Kooperatifi Merkez Birliği Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Cürebal, Gübretaş Ankara Bölge Müdürü Fuat Kalkan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır, Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, gübre satıcıları ve çiftçiler katıldığı programda tüm konuşmacılar bilinçsiz gübre kullanımına dikkat çekerek, "Fazla gübre, fazla ürün demek değildir. Önemli olan toprağın yapısına göre ve ürünün çeşidine göre bilinçli gübre kullanımıdır." dediler.

Gerçekleştirilen seminerin açılış konuşmasını yapan Tarım Kredi Kooperatifi Ankara Bölge Müdürü, Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Veli Altunkaş, "Gübreleme üretici için ürünün miktarını ve kalitesini belirleyen en önemli faktördür. İyi bir gübreleme ise kullanacağımız gübrenin kalitesine, çeşidine en uygun yöntemlerle, tavsiye edilen miktarlarda ve zamanında uygulanmasıyla beklenen sonucu verecektir. Kaliteli ve bilinçli bir gübreleme, bu toprakları bizden sonrakilere de bırakacaktır." dedi.

Tarım Kredi Kooperatifi Merkez Birliği Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Cürebal, Tarım alanlarının her geçen gün azaldığını dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: "İnsanlık tarihi boyunca hep yerleşim yerleri tarım alanlarına verimli topraklar üzerine yapılmış ve her geçen gün bu yerleşim alanları daha da genişlemiş. Verimli alanlar maalesef azalmış. İmar mevzuatından dolayı tarım alanları yok ediliyor. Bu konuda mutlaka bir çalışma yapılmalı. Verimli alanların azalması nedeniyle de verimsiz alanları verimli hale getirmeye, tarıma kazandırmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Gübre ve gübreleme teknik bir konu" diyerek konuşmasına başlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır, "Çiftçinin kaliteli ve verimli bir ürün alabilmesi için tohum kadar gübre de önemli. Fakat bunu da çok bilinçli bir şekilde yapmalıyız. Toprağın yapısına göre ve ürünün çeşidine göre teknik bir şekilde gübreleme yapmalıyız. Yoksa ne verimli ürün alabiliriz nede toprağı düzgün bir şekilde kullanabiliriz. Topraklarımızın daha verimli olmasını istiyorsak mutlaka bilinçli gübre kullanmamız gerekiyor. Bu nedenle çiftçilerimiz mutlaka toprak analizi yaptırsın ve ona göre gübrenin çeşidini ve oranını belirlesin"

Açılış konuşmalarının ardından 'Gübreler, gübreleme ve bitki beslenme' konulu seminere geçildi. Konu hakkında konuklara bilgi veren Gübretaş Ankara Bölge Müdürü Fuat Kalkan, "Fazla gübre fazla ürün müdür? diye sordu. "Fazla gübre fazla verim demek değildir" diyen Kalkan, "Önemli olan toprağın istediği şekilde ve özelliğine göre gübre vermektir. Gereğinden fazla ve bilinçsizce verilen gübre bitki gelişimini ve ekim alanlarını olumsuz etkilemektedir" dedi.

Önemli bir konuya da dikkat çeken Kalkan, çiftçinin en büyük giderinin yüzde 35 ile ilaç ve gübre olduğunu, bunu yüzde 30 ile mazot, yüzde 20 ile işçiliğin takip ettiğini dile getirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Aşırı gübreleme hem cebe, hemde toprağa zarar veriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER